Svensk uppfinning gör Foppatoffeln säker

Laddar ur statisk elektricitet till marken

NYHETER

Foppatoffeln har tidigare kopplats till flera allvarliga incidenter där elektronisk utrustning på sjukhus slagits ut.

Nu har svenska företaget Safeclip uppfunnit en liten plastklämma som gör de populära plastskorna säkra.

Jonas Hansson.

När Crocs-toffeln, eller Foppatoffeln som den kallas i folkmun, lanserades blev den snabbt populär. Särskilt inom sjukvården.

I februari 2007 kopplades plastskorna till flera allvarliga incidenter där elektronisk utrustning på sjukhus slagits ut. Bland annat rapporterades det att andningsutrustning för två för tidigt födda barn stängdes av och startade om av sig själv på Blekinge sjukhus.

Skorna förbjöds

Eftersom Foppatoffeln är av plast isolerar den elektriciteten och skornas bärare kan laddas med upp till 25 000 volt. Larmrapporterna gjorde att skorna förbjöds vid vissa landsting i Sverige och Norge.

Nu har svenska företaget Safeclip uppfunnit en klämma, som man fäster på skorna för att ladda ur statisk elektricitet till marken. Antistatfunktionen är testad och godkänd av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut enligt internationell standard. Från och med i morgon, fredag, kommer den att börja säljas på internet, berättar Mikael Stenberg, intensivvårdsöverläkare vid Umeå universitetssjukhus.

Patentsökt funktion

Han har utvecklat produkten tillsammans med affärsutvecklaren Jonas Hansson.

– Crocs är den överlägset populäraste skon inom sjukvården. Vid ett tillfälle använde 30 procent av de anställda på Umeå universitetssjukhus Crocs, säger Jonas Hansson.

Safeclip har en patentsökt skyddande funktion för bäraren. Nu hoppas Hansson och Stenberg att deras uppfinning ska bana vägen för Foppatoffelns comeback på sjukhus i Norden.

ARTIKELN HANDLAR OM