8 års fängelse för segelbåtsdråpet

Foto: Anders Deros
Slog ihjäl sambon Sittbrunnen på segelbåten i miljonklassen var nedstänkt av blod.
NYHETER

Tingsrätten trodde inte på den 54-åriga kvinnans historia att sambon hade slagit slägghammaren i huvudet på sig själv.

I dag dömdes hon av Uddevalla tingsrätt till åtta års fängelse för dråp.

Den 48-åriga mannen hade träffat en annan kvinna och bestämt sig för att flytta ifrån sin 54-åriga sambo sedan nästan 30 år tillbaka.

Men när paret i september i år skulle segla sin båt från Almösund på Tjörn till Henön på Orust för vinterförvaring dödades han av sambon som slog honom medvetslös med en slägghammare och dumpade honom i havet.

Enligt sambon ska händelsen ha gått till som så att mannen tog tag i slägghammaren som hon höll upp och slog sig själv i huvudet av en olyckshändelse. Sedan ramlade han omkull och slog huvudet i något på båtens däck så att han tappade medvetandet.

Det rann blod från hans näsa och det kom ett gurglande läte. Kvinnan blev rasande då hon insåg att hon skulle bli anklagad för att ha dödat honom. Hon erkänner att hon då slog ytterligare minst två slag med slägghammaren i huvudet på mannen.

– Jag bara slog och slog och slog, sade hon under tingsrättsförhandlingen.

Åklagaren ville ha kvinnan fälld för överlagt mord. Han menade att dådet var planerat av kvinnan.

Men tingsrätten anser inget annat bevisat än att kvinnan ”begått gärningen i hastigt mod”. Vid gärningen var hon dessutom under påverkan av en psykisk störning.

Sammantaget gör det att hon ska dömas för dråp och inte mord. Straffet sattes till åtta års fängelse.

– Jag har ännu inte läst hela domen, med jag överväger att överklaga, säger statsåklgare Bo Ericsson till Bohuslänningens nätupplaga. Dels för att rubriceringen inte blev mord, dels för längden av fängelsestraffet.