Högt uppsatt ledare i al-Qaida dödad

Abu Laith al-Libi var en av USA:s 12 mest efterspanade

Foto: AFP
NYHETER

LASHGAR GAH/KABUL. En högt uppsatt al-Qaida-ledare i Afghanistan, Abu Laith al-Libi, har dödats, rapporterade en islamistisk webbsida på torsdagen.

En västdiplomat uppgav att uppgifterna sannolikt stämmer och beskrev al-Libi som en av ett halvt dussin toppledare inom terrornätverket.

Foto: AFP

al-Libi, ursprungligen från Libyen, framträdde i november i en video tillsammans med al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri. De förkunnade då att en libysk islamistgrupp hade anslutit sig till al-Qaida.

al-Libi var en av al-Qaidas högsta ledare och fanns med på USA:s lista över de 12 mest efterspanande männen inom organsiationen. Man hade också satt en belöning på drygt 1,2 miljoner svenska kronor till den som fångade honom.

Viktig länk

Enligt amerikanerna var al-Libi en viktig länk mellan talibanerna och al-Qaida och han tros ligga bakom bombattacken mot en amerikansk bas i Afghanistan som utfördes förra året medan vicepresidant Dick Cheney var där på besök.

Rapporten på sajten Ekhlaas innehöll inga detaljer om hur al-Libi dödats. Det framgick bara att han ”blivit martyr”.

Det var oklart om det fanns någon koppling till ett robotanfall som amerikansk militär uppges ha legat bakom i pakistanska Norra Waziristan, som gränsar till Afghanistan och utgör en fristad för islamistgrupper.

Invånare i området har berättat att upp till 13 personer dödades i robotattacken i måndags, som ska ha varit riktad mot högt uppsatta al-Qaida-ledare.

140 självmordsattentat

På torsdagen slog självmordsbombare till i mot en moské i provinsen Helmand i södra Afghanistan. Bland de sex dödsoffren fanns provinsens inflytelserika viceguvernör Pir Mohammad. Den islamistiska talibanmilisen tog på sig dådet och uppgav att viceguvernören varit måltavlan.

Även i huvudstaden Kabul utfördes på torsdagen ett självmordsattentat, riktat mot en armébuss. Förövaren tog med sig en civilperson i döden samt skadade minst fyra.

Talibanerna utförde fler än 140 självmordsattentat i Afghanistan under 2007, det högsta antalet sedan 2001.