Han glömde, skröt, lovade och fegade

Misstagen som kan kosta Svanberg jobbet

NYHETER

Från affärstidningarnas gunstling till hackkyckling på några månader.

När Ericssonrapporten släpps i dag avgörs Carl-­Henric Svanbergs öde.

Här är missarna som kan bli hans fall.

Åtskilliga aktiemäkare sitter med fingret på säljknappen när Ericsson kommer med sitt bokslut i dag. Efter vd:n Carl-Henric Svanbergs mardrömshöst där överoptimistiska prognoser och vinstvarningar avlöst varandra, vet ingen hur det egentligen går för Ericsson. I dag kommer ­facit.

–?Det här kommer att bli den mest avgörande rapporten för Ericsson nånsin. Alla väntar på goda nyheter men sannolikt får vi inget nytt, säger Claes Hemberg, informationschef på ­Avanza.?

Svanbergs löften

Första klavertrampet gjorde Carl-Henric Svanberg på ett hotell i London i september. Inför investerare och journalister slog han sig för bröstet över Ericssons utveckling och spådde att mobilt bredband snart satt i var mans dator.

Bara en månad senare tvingades en ångerfull Svanberg kalla till presskonferens i Kista för att förklara att den förväntade vinsten för tredje kvartalet blev tre miljarder lägre än väntat. Aktien störtdök, på en halvtimme gick 100 miljarder kronor upp i rök.

Nästa gång Svanberg mötte analytikerna gjorde han tvärtom.

I New York i november var han försiktig och varnade för sjunkande försäljning. Problemet var bara att Ericsson inte skickat ut något pressmeddelande. Bara de som var på mötet fick veta. Svanberg fick åter svidande kritik för sitt sätt att informera.

Svajiga utsikter

Bland analytikerna går meningarna isär om Ericssons framtid.

De negativa pekar på sjunkande priser och hårdare konkurrens.

De positiva menar att Ericsson klarar sig bättre än många konkurrenter och är långt framme på nästa framtidsområde – mobilt bredband.

Ericsson har under Svanbergs ledning lagt i högsta växel och köpt upp bolag efter bolag för att ha så många kunder som möjligt när marknaden vänder.

–?Frågan är om de tagit det ett steg för långt, så att de tappat i vinst i stället, säger Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir.

Nu hänger Carl-Henric Svanbergs karriär på att strategin lyckas. Fortsätter kräftgången väntar bakdörren.

Länge har det cirkulerat rykten om att Svanberg är på väg att få sparken, men de analytiker Aftonbladet talat med tror att han blir kvar – för tillfället. Ska man sparka en vd för ett så stort bolag, krävs att man har en kronprins och de står inte på kö.

Bokslutet kan avgöra

Ett bra bokslut i dag innebär inte att Svanberg kan blåsa faran över.

Om två veckor kommer börsens dom över Ericssons informationshantering. Om aktieägarna lurats väntar flera amerikanska stämningar.

Då är det inte ens säkert att en mångmiljardvinst räddar Svanberg.

FAKTA

MISSARNA

1. Informationsbrist.

Aktieägarna har känt sig lurade av Svanberg. Företaget riskerar en varning av Stockholmsbörsen och stämningar i USA

2. Uppköpen.

Under Svanbergs tid i ledningen har Ericsson köpt bolag för 45 miljarder kronor. Att få dem att fungera tillsammans med Ericsson kostar ­pengar?–? och energi.

3. Underskattning.

Ericsson har satsat hårt på att spöa sina traditionella konkurrenter i USA, Europa och Japan. En strategi som varit lyckosam. Samtidigt har man gett kinesiska bolag fritt spelrum.

4. ldrad teknik.

Ericsson har tjänat stora pengar på uppgraderingen av det gamla gsm-nätet. När det

ersätts av 3G försvinner de vinsterna.

5. Uppblåsta siffror.

I september anklagade en analytiker Ericsson för att höja vinsten med kreativ bokföring. Svanberg skickade fram informationsdirektören Henry Stenson som gick till frontal­angrep mot kritikerna.

FULLTRÄFFARNA

1. Nya marknader.

Han har positionerat Ericsson väl på en ny marknad, mobila bredband, som kommer att växa de närmaste åren.

2. Självförtroende.

Svanberg är entusiasmerande. Han har gett bolaget självförtroende både internt och i kontakterna med omvärlden

3. Vinsterna.

Mitt i allt krissnack är det lätt att glömma att Ericsson gör miljardvinster. Många konkurrenter har det betydligt kämpigare.