Rånare sköt mot polisen

NYHETER

Swedbanks kontor i Tingsryd i Småland rånades vid 18-tiden på torsdagskvällen. Rånarna sköt inne i banklokalen och hotade polisen innan de flydde söderut.

– När den första polisen kom till banken avlossades det skott. Men det kan ha varit varningsskott, säger Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel till aftonbladet.se.

Totalt ska det röra sig om tre rånare, beväpnade med automatvapen, som genomförde rånet.

– Genom att skjuta och spränga har de bevisat sin farlighet och det finns all anledning att varna allmänheten. Ser eller hör man något misstänkt i smålandsskogarna ska man absolut inte ta kontakt utan slå larm på 112, säger Loeffel.

Det var strax efter klockan 18 som rånarna slog till mot Swedbank som ligger mitt på torget i Tingsryd. Två rånare hotade personalen och höll dem i schack samtidigt som en tredje stod utanför.

Sprängde valv

– Inne i banklokalen sprängde de ett valv, säger Loeffel.

Skott ska också ha avlossats inne i banklokalen.

Strax därpå kom uniformerade poliser ut från stationen i Tingsryd, som ligger bara cirka 50 meter från banklokalen.

– När den förste polisen närmade sig sköt rånaren som stod på vakt utanför. Det är inte klart om skottet var riktat mot polisen eller om det var ett varningsskott.

Polispatrullen försökte följa efter rånarna när de flydde från platsen i en silverfärgad Saab.

”Mycket farliga”

Men poliserna vågade på grund av rånarnas beväpning inte ligga för nära och tappade bort rånarbilen på riksväg 27 i riktning mot Ronneby.

– Vi betecknar rånarna som mycket farliga med tanke på den beväpning de har. Vi vet i nuläget inte om de har försvunnit norrut eller söderut, men poliser från Småland, Blekinge och Skåne deltar i jakten på dem.

– Vi har skickat flera patruller till platsen, både från Skåne och Blekinge, säger Micke Persson på Skånepolisens länskommunikationscentral till aftonbladet.se.

Om rånarna fick med sig något byte är oklart.

Strax före midnatt hittades så rånarnas flyktbil. Den återfanns tre-fyra kilometer öster om Tingsryd på vägen i närheten av byn Bagganäs.

– Den var helt utbränd. Härifrån vet vi inte var rånarna har tagit vägen, säger Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel.

ARTIKELN HANDLAR OM