Streetdans är stjärnan i helgen

Foto: Frida Lenholm
Oskar Pitré och Charlie Korven från Prag tävlar i locking, en slags streetdans till funkmusik.
NYHETER

I helgen förvandlas Solnahallen till streetdansens Mecka då hundratals proffsdansare från hela världen tävlar i Street Star.

- Alla borde komma dit för en riktigt schyst upplevelse, säger Oscar Pitré, som själv ska tävla.

Street Star är en Streetdance-festival där några av Sveriges - och världens - bästa dansare tävlar om en direktkvalificering till finalen i världens största streetdance-tävling, Juste Debout i Paris.

Oscar Pitré, 35, har dansat sedan han var tolv. Från början var det mest breakdance, men nu tävlar han i locking, en slags streetdans till funkmusik.

- Det är en svängig dans som är rolig att se på, både för att den är visuellt snygg och för att det är bra musik, säger han.

I Street Star dansar man i par och tävlingen avgörs genom att paren battlar varandra. Oscar och hans danspartner, Charlie, har höga förväntningar på sig själva.

- Vi satsar på Paris.

Till vardags jobbar Oscar som danslärare och han märker tydligt att dansen fått ett stort uppsving de senaste åren.

- Det beror mycket på att dansen uppmärksammats i media genom program som "Floor filler" och "So you think you can dance" och även till viss del "Let's Dance".

Han hoppas att helgens festival, som förutom tävlingen även bjuder på uppvisningar och workshops, ska locka stor publik. Även människor som inte dansar själva.

- Det kommer att bli en riktigt schyst upplevelse, med mycket glädje och mycket bra musik.

FAKTA/Street Star

(.se)