Bankkupp avslöjad i Bandidosrazzia

NYHETER

Två personer som greps i samband med tillslaget mot Bandidos i tisdags begärs häktade för grovt bedrägeri, riktat mot Swedbank. Enligt åklagaren är värdet över en miljon kronor.

– Bedrägeriet är riktat mot telefonbanken, säger kammaråklagare Jan Pernvi till TT.

Senare under fredagen lämnar han in sin häktningsframställan mot de två männen, som är 28 och 24 år gamla och hemmahörande i Malmö.

De greps vid det stora tillslaget mot en mängd adresser med anknytning till Bandidos i tisdags och där brottsmisstankarna främst gällde en omfattade svartjobbshärva. Bedrägeriet mot Swedbank har ingen koppling till den brottsligheten. Totalt greps 13 personer i Göteborg, Malmö och Helsingborg.

– De misstänkta ingår i samma krets av personer, säger Pernvi.

En av de misstänkta stod tidigare under åtal för annan brottslighet och skulle upp i rätten i nästa veckan. Den rättegången har nu skjutits upp. Häktningsförhandlingen mot de två bedrägerimisstänkta planeras till på lördagen i Malmös polishus.

När den första av sex häktningsförhandlingar inleddes i Göteborg på fredagen mot de män som greps i tisdagens razzia mot Bandidos nekade den misstänkte till brott. Den 53-årige mannen är begärd häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott i en omfattande svartjobbshärva. Enligt åklagaren har 53-åringen även överträtt det näringsförbud som utdömdes i april förra året då han fick ett och ett halvt års fängelse för inblandning i en svartjobbshärva inom bygg- och städbranschen.

Häktningsförhandlingarna mot fem män i Göteborg och en man i Helsingborg väntas hålla på under stora delar av fredagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM