Planerade kupp i Dalarna också

I dag hålls häktningsförhandlingar mot de sju misstänkta

NYHETER

En 63-årig man från en ort söder om Stockholm misstänkt för delaktighet i fjärrstyrningskuppen mot en bank i Knivsta i Uppsala län häktades i dag.

Han och sex övriga misstänkta män är också misstänkta för ett kuppförsök mot Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan i januari i år.

Samtliga sju misstänkta är begärda häktade för försök till grovt bedrägeri mot banken i Knivsta i slutet av augusti, samt föberedelse till grovt bedrägeri mot samma bank vid två tillfällen, i december i fjol och i januari i år.

I januari är de dessutom misstänkta för förberedelse till grovt bedrägeri mot sparbanken i Långshyttan. Enligt uppgift skulle kuppförsöket mot banken i Dalarna vara liknanade den som avslöjades mot banken i Knivsta.

Fjärrstyrde datorn

Där upptäckte en banktjänsteman att hans dator fjärrstyrdes då han såg markören flytta sig över skärmen. När han tittade under bordet såg han en misstänkt anordning och han insåg direkt att något var mycket fel. Genom att i dra ur sladden till datorn lyckades han förhindra ett bedrägeri i sista stund.

Bland de misstänkta finns en 24-årig man från Borlänge, som enligt tidningen DalaDemokraten tidigare har varit anställd på Swedbank i Borlänge. Där fick han dock sparken sedan han avslöjats med att lösa in falska checkar på totalt cirka sex miljoner kronor åt en vän, skriver tidningen.

Begärda häktade

Vännen dömdes senare till tre års fängelse, men 24-åringen klarade sig ostraffad.

I ligan ingår förutom 63-åringen och 24-åringen också en 47-årig man från östra Stockholm, en 44-åring från Karlskoga, en 29-åring från västra Stockholm, en 35-åring från södra Stockholm samt en 34-åring från en ort i Sörmland några mil söder om Stockholm.

De ställs samtliga inför häktningsdomstolen i Uppsala under fredagen och vid lunchtid hade fyra av de sju männen häktats.

Advokat Mats Axén som försvarar en av männen fick först under huvudförhandlingen veta lite mer om misstankarna mot sin klient.

– Jag är besviken och förvånad över att vi fick veta så lite under det första korta polisförhöret. Efter dagens förhandling vet vi fortfarande väldigt lite konkret vad som läggs min klient till last, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM