Mjölk håller slottet varmt

Energin från kylningen av 30 000 liter varm mjölk utnyttjas

NYHETER

HALMSTAD. Snacka om förnyelsebar energi! På Wapnö slott mjölkgård utanför Halmstad utnyttjar man 30000 liter varm mjölk som dagligen produceras till att värma upp bland annat slott och verkstad.

När mjölken lämnar kornas spenar är den 37 grader varm. Av kvalitetsskäl kyls den snabbt ned till 3 grader. Nu har man gjort det möjligt att utnyttja den energi som alstras vid nedkylningen som centralvärme. På mjölkgården finns cirka 1000 kor.

”Förvånad kan man bli, och visst är det svårt att tro, men energi blir över när temperaturen sänks från 37 till 3 grader. Den energin tar vi hand om”, säger LennartE Bengtsson, vd i Wapnö, i ett pressmeddelande.

Oljepannan skrotas

Redan i dag används värmeöverskottet vid kylningen av mjölken till förvärmning av varmvatten och till att värma upp ett personalrum. Nu byggs ”centralvärmen” ut och inom någon vecka kopplas den på för att värma upp slottet och verkstaden.

”I dag förbrukar vi 15 till 17 kubikmeter olja för att värma upp slottet och verkstaden men nu kommer oljepannan i slottet och i verkstaden att plockas ut och skrotas”, säger Bengtsson.

TT