Marknadsattacker i Bagdad – 70 döda

Förståndshandikappade kvinnor utnyttjades som självmordsbombare

Foto: WISSAM AL-OKAILI
NYHETER

BAGDAD. Två förståndshandikappade kvinnor utnyttjades enligt uppgift som självmordsbombare i två blodiga attentat som skakade Bagdad på fredagen.

Omkring 70 människor dödades när fjärrutlösta sprängladdningar apterade på de båda kvinnorna detonerade på två husdjursmarknader, med bara några minuters mellanrum.

– Båda kvinnor var förståndshandikappade, sade generalmajor Qassim Atta Mussawi, utan att redogöra för hur militären kände till den saken.

– Vi har hittat mobiltelefonerna som användes för att spränga kvinnorna, sade han också.

Explosionerna inträffade på förmiddagen, strax före fredagsbönen.

Flitigt besökt

Den första bomben exploderade på al-Ghazlmarknaden, en husdjursmarknad som bara är öppen på fredagar och då är flitigt besökt av Bagdadborna. Uppemot 50 människor dödades och över 80 skadades.

Vittnen beskrev total förödelse. Sönderslitna människokroppar utspridda och uppblandade med delar av döda djur. Självmordsbombarens avslitna huvud i en blodpöl. Ambulanser med räddningspersonal som desperat försökte ta sig fram genom människomassorna. Skrik och gråt.

Inte långt därefter smällde det igen, bara några kilometer bort. Också denna gång var platsen en välbesökt marknad för husdjur, i sydöstra Bagdad. Omkring 20 människor dog och ett 50-tal skadades.

Färre döda

Djurmarknaden al-Ghazl har tidigare utsatts för attentat, minst tre gånger har den varit mål för terrorhandlingar.

Ingen har tagit på sig skulden för fredagens dåd men människomyllrande marknader är ofta måltavlor för våldet mellan shia- och sunnimuslimer – de senare berövade maktpositionen under landets tidigare härskare Saddam Hussein – som hemsökt Irak sedan den USA-ledda invasionen 2003.

De blodiga attentaten kontrasterar brutalt mot den nya och hoppfulla statistik om en fredligare utveckling i Irak som offentliggjordes bara timmarna innan det smällde. De nya siffrorna visar att antalet döda till följd av våldet i landet var det lägsta på 23 månader i januari. Då var det ändå så många som 541 människor som dog – 463 civila, 22 soldater och 56 poliser.

Frågan är om trenden håller i sig under februari. Månadens första dag bådade inte gott.

TT-Reuters-AFP