”Jag ska knäcka kriminaliteten”

Kommunalrådet i Landskrona till attack mot den grova brottsligheten

NYHETER

Landskrona är ingen trygg stad längre.

Det är invånarna överens om.

Nu vill kommunalrådet knäcka kriminaliteten i sin stad.

Foto: Lennart Månsson
”Jag vill knäcka kriminaliteten i Landskrona”, säger kommunalrådet Torkild Strandberg.

– Det krävs fler poliser som jobbar målinriktat mot den grova ungdomsbrottsligheten och den typen av grov kriminalitet som vi sett exempel på i kväll, säger Torkild Strandberg (fp), kommunalråd i Landskrona, till aftonbladet.se.

”Allvarlig situation”

Efter kvällens händelser i staden med skottlossning och en sprängd handgranat under en bil var han snabb på att reagera och skicka ut ett pressmeddelande med ett krav på fler poliser. Han har liksom många andra landskronabor tröttnat på den allmänfarliga grova brottsligheten.

– Situationen är på många sätt allvarlig i Landskrona. I början av 1990-talet hade vi ett 100-tal poliser i Landskrona. I dag finns det ett 40-tal. Det visar på något vis att i det ögonblick som rättsväsendet släpper taget så går det illa. Vi har en oacceptabel situation i Landskrona, säger han.

Landskrona har i och för sig blivit lovade flera poliser redan i år. ”Ett glädjande trendbrott”, kallar Strandberg det för.

Men är det bara polisens ansvar när invånarna inte känner sig trygga i sin stad?

– Självklart inte, det är ett uppdrag för hela samhället. Men att bekämpa så här grov brottslighet som vi sett exempel på i kväll är en rent polisiär uppgift.

Vad har kommunen gjort för att bidra till ökad trygghet i Landskrona?

– Det är allt ifrån sociala insatser av olika slag till mer kameraövervakning, fler väktare och vuxna på stan. Förenklat kan man väl säga att varje väldfärdsinsats är en insats för ökad trygghet, säger Torkild Strandberg.

– Under den gångna veckan har jag vid tre tillfällen träffat polisen. Jag kommer att initiera ett tätt samarbete för att knäcka kriminaliteten i Landskrona.