Sju häktade för bankbedrägeri

Samtliga nekar till brott – ”en unik kupp”

NYHETER

UPPSALA Vid en presskonferens i polishuset i Uppsala sammanfattades i dag läget i utredningen mot de sju misstänkta för bankkuppen i Knivsta.

– Min föresats var att få de här sju personerna häktade och det har jag lyckats med, säger åklagare Tomas Bälter Nordenman.

Samtliga sju personer som misstänks för inblandning i fjärrstyrningskuppen mot Swedbank i Knivsta i augusti misstänks också för att ha planerat en liknande kupp mot sparbanken i Långshyttan. De sju försökte dessutom göra en förnyad kupp mot bankkontoret i Knivsta i december efter det första misslyckade försöket i augusti.

Åklagare Bälter Nordenman berättade i stor sett det av händelseförloppet som är tidigare känt - att en banktjänsteman upptäckte att hans dator var fjärrstyrd av en illegal utrustning. Utrustningen var specialbyggd och helt unik. En av de som beksrivs som en dataexpert häktade har erklänt att han har byggt utrustningen men nekar till brott. Totalt har polisen tagit i beslag tre dosor. Den 63-årige mannen ska också ha gjort vissa medgivanden – åklagaren vill inte berätta vad.

– Såvitt jag vet är den här kuppen unik i Sverige och förmodligen mycket ovanligt överhuvudtaget. Jag har blivit uppringd av utländska medier som har ställt frågor om detta.

Samtliga nekar

Den planerade kuppen i Långshyttan hann aldrig iscensättas. Utrustningen hittade under husrannsakan hemma hos en av de nu häktade personerna.

Vem av de sju personerna har planlagt detta?

– Det kan jag inte gå in på.

Samtliga häktade nekar till brott. Endast en person har gjort vissa medgivanden.

Vad är det för slags medgivanden?

– Det vill jag inte gå in på.

Åklagaren är mycket förtegen om bevisläget.

Vilket fick en av de häktades advokater att uttryckta missnöje med att inte ha fått veta så många detaljer kring de brott som hans klient misstänks för. Detta kommenterades av åklagare Tomas Bälter Nordenman.

– Jag har inte lämnat in någon promemoria och det är naturligtvis av utredningstekniska skäl.

Grovt bedrägeri

En av de misstänkta, en 24-årig man från Borlänge, har som tidigare avslöjats arbetat på Swedbank i Borlänge. Han har, enligt Thomas Bälter Nordenmann ”tillfört kunskap om hur banksystemet fungerar”.

Samtliga sju blev häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt bedrägeri samt förberedelse till grovt bedrägeri.

Utredningen fortgår nu med förhör och analys av det beslagtagna materialet.

Åklagaren anser bedrägeriförsöken som mycket förslagna. I augusti var de misstänkta bedragarna mycket nära att lyckas stjäla ”mångmiljonbelopp”.

– Det är mycket raffinerat gjort och var snubblande nära att lyckas. Vi ska vara tacksamma för att vi kunde stoppa dem. Det som hänt är unikt i världen, säger Thomas Bälter Nordenman till TT.