Bolaget har en svacka – vd:n har en kris

NYHETER

Systemet är ruttet.

Ericsson gör nära 31 miljarder i vinst och delar ut hur mycket pengar som helst till aktieägarna.

Ändå får tusentals människor sparken.

Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg har ingen lätt uppgift. Han ska tillfredsställa kunderna, tokarna på finansmarknaderna, personalen – och allmänheten.

Det är lätt att se vilka han prioriterar. Det är de kortsiktiga, glupska placerarna och analytikerna på marknaden. Annars finns ingen förklaring till panikåtgärden att minska personalen med 4 000 personer, varav 1 000 i Sverige.

De vill ha mer

Ericssons vinst förra året blev 30,7 miljarder kronor. Nästan var sjätte såld krona är ren vinst.

Det kan inte betraktas som dåligt. Tvärtom skulle många firmor vara själaglada över den marginalen.

Vinsten är så god att utdelningen till aktieägarna föreslås ligga kvar på förra årets nivå, 50 öre per aktie. Kostnad för företaget: åtta miljarder kronor.

Men Carl-Henric Svanbergs goda leveranser räcker inte för börsspekulanterna. De vill ha ännu mer.

Ericsson är inte i kris, det upplever en svacka. Men Er

icsson har en vd i kris. Svanberg får stryk av betygssättarna på aktiemarknaden. Och istället för att utmana dem låter han de anställda ta smällen.

Det är lätt att förstå att han väljer den vägen. Ägarna är hans uppdragsgivare och de vill ha avkastning på sitt kapital. För att de ska få det måste Svanberg tillfredsställa aktievargarna.

Ericsson sysslar med tunga, dyra och långsamma investeringar. Medan spekulanterna överreagerar på sekundsnabba informationer och har placeringshorisont som i bästa fall sträcker sig ett par timmar fram i tiden.

En miljon har aktier

Att aktiemarknaden devalverat sin egen trovärdighet för länge sedan saknar betydelse. Den bestämmer vad ett börsbolag är värt, hur orättvis och missvisande värderingen än är.

Ericsson har en speciell plats i svenska folkets hjärta. Det var industrijätten som intog världen. Omkring en amiljon svenskar äger aktier i Ericsson. Under det senaste året har värdet på dem halverats. Bara för att Ericsson sålde lite mer men tjänade lite mindre 2007 än året före.

Så knasigt fungerar det.