Två häktade för grovt bedrägeri

NYHETER

Två män, 28 och 25 år gamla, med anknytning till Bandidos har häktats av Malmö tingsrätt misstänkta för grovt bedrägeri.

De misstänks ha länsat privatpersoners konton i Swedbank på 1,5 miljoner kronor.

Männen anhölls i tisdags efter det stora tillslaget mot ett tiotal adresser med anknytning till det kriminella mc-gänget Bandidos.

De båda männen och ytterligare medgärningsmän har skaffat sig kännedom om olika personers kontoinnehav i Swedbank, kontohavarnas personnummer, kontonummer och kod för tillgång till Swedbanks telefonbank.

De har därefter tagit kontakt med banktjänstemän på banken och utgett sig för att vara kontoinnehavarna och begärt överföringar till sina egna konton och även andra medgärningsmäns konton.

Swedbank har ändrat rutiner

Tjugofemåringen är misstänkt för fyra fall av bedrägliga överföringar på 335 000 kronor. Den andre mannen är misstänkt för elva fall på totalt 1 325 193 kronor.

Den yngre mannen förnekar brott. Den äldre förnekar i stort sett. Han vidgår två av överföringarna, pengar som har satts in på hans eget konto. Enligt 28-åringen är dessa pengar betalningar för fordringar som han haft.

Bedrägerierna mot Swedbank genomfördes under tiden juni-augusti förra året. Därefter ändrade Swedbank sina rutiner. De cirka femton personer som fått sina konton länsade har hållits skadeslösa av banken.

Utredningen fortsätter

Kammaråklagare Jan Pernvi var ytterst förtegen efter lördagens häktningsförhandlingar. Han ville inte berätta om vilka personer förutom de häktade som fått pengar insatta på sina konton.

- Utredningsarbetet fortsätter, var hans enda kommentar.

Åtal skall vara väckt den 15 februari.

TT