Nu kan Becky le igen

Foto: REX FEATURES
Den lilla röda fläcken i pannan började växa och täckte snart halva Beckis ansikte. Födelsemärket höll på att kosta henne synen på vänster öga.
NYHETER

LONDON. Som bebis hade Becky ett födelsemärke över halva ansiktet.

– Det var som att en utomjording tagit henne, säger mamman.

Nu är Becky som vilken leende sjuåring som helst.

När Becky Prosser föddes hade hon en liten röd fläck i pannan. Barnmorskan avvisade den som ett tryckmärke från förlossningen.

Men fläcken blev allt rödare och började växa. Inom sex veckor hade den spridit sig och täckte halva ansiktet. Födelsemärket, ett så kallat smultronmärke, var nära att kosta Becky synen på vänster öga. Dessutom kunde hon knappt äta.

– Jag känd mig så hjälplös som bara kunde titta på när den här grejen förstörde mitt barns ansikte, säger mamma Debbie Prosser i Daily Mail.

Smultronmärket opererades bort på en laserklinik. Det tog ett och ett halvt år att återställa flickans ansikte. Hon fick steroider intravenöst och genomgick fem operationer.

– Mitt hjärta höll på att gå sönder av att hon fick lida så mycket, säger mamman.

I dag är dottern sju år och det enda som påminner om födelsemärket är några ärr i ansiktet och glasögonen hon måste bära för vänsterögat.

– När jag tänker tillbaka på de svåraste stunderna kan jag inte fatta att det gick så bra till slut, säger Debbie Prosser.

FAKTA

DRABBAR TVÅ PROCENT AV BARNEN

Hemangiom, även kallad smultronmärke, är blodkärlsnystan, en tumör, som bildas under huden.

Ungefär 2 procent av alla svenska barn föds med smultronmärke.

Smultronmärke ska behandlas enbart i de fall då det kan skada viktiga organ som synen eller förmågan att äta. På andra områden av kroppen skall man inte behandla ett smultronmärke.

Fakta: www.huden.nu