Här dumpade han Zenias kropp

31-åring åtalas för mord på sin sambo – ”Det är så jävla hemskt det som jag har gjort”

Foto: Polisen
Gömstället I tanken låg Zenia Lidbergs kropp i över tre veckor. 31-åringen tryckte ner henne genom manluckan mitt på tanken.
NYHETER

Inför ögonen på den åtta månader gamla sonen ströp den 31-årige mannen sin sambo med en leksak.

Sedan släpade han ner kvinnans kropp i källaren och dumpade den i en oljetank.

Först efter tre veckor erkände han mordet.

Foto: Polisen
Mordvapnet Med den här leksaken ströp 31-åringen sin sambo.

I går kom åtalet mot den 31-årige sambon till Zenia Lidberg, som ströps till döds i sitt hus i skånska Teckomatorp i oktober i fjol. Mannen misstänks för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Av förundersökningen framgår att 31-åringen och Zenia Lidberg råkat i ett häftigt bråk kvällen den 19 oktober. Mannen höll på att packa sin väska och skulle lämna hemmet. I förhör berättar 31-åringen att Zenia Lidberg upprört skrikit att han aldrig skulle få träffa sin barn mer och att den yngste sonen skulle få en ny pappa.

Då brast det för honom, berättar han.

Slog med bräda

Inför ögonen på den åtta månader gamla sonen fick han fatt på en bräda som han slog i huvudet på Zenia Lidberg tills den gick i bitar. Sedan tog han en plastleksak med nylonremmar och drog åt remmarna runt hennes hals.

Därefter släpade han med hjälp av spännband ner kvinnans döda kropp i källaren.

På något sätt – han minns inte precis hur – tryckte han ner hennes kropp genom manluckan på villans oljetank.

Sedan försökte han sopa igen spåren efter det han gjort. Han tog med sig brädan, leksaken, en del av Zenia Lidbergs kläder och hennes plånbok och spred dem på olika platser. Till polisen anmälde han sin sambo försvunnen.

Först tre veckor senare, sedan han anhållits som misstänkt för mordet och efter att ha talat med en präst, erkände han vad han hade gjort och var kroppen fanns.

— Och jag inser då på något vis att jag kommer aldrig träffa mina barn igen, jag kommer aldrig att se dom igen. Jag kommer till att åka i fängelse... Det är så jävla hemskt det som jag har gjort, säger 31-åringen i förhör.

En chock

Beskedet kom som en chock för Zenia Lidbergs anhöriga:

– Det värsta är att han ljög för oss i nästan fyra veckor... Innan dess trodde jag inte för ett ögonblick att han var inblandad i Zenias försvinnande, inte ens när han anhölls, säger Zenia Lidbergs mor till HD/NST och fortsätter:

– På kvällarna stod vi på tågstationen och väntade på att Zenia skulle komma hem. Jag kramade honom, tröstade honom och höll hans hand, berättar Zenia Lidbergs mor.

Under dessa veckor var det barnkalas i huset två gånger – samtidigt som Zenia Lidbergs kropp låg i oljetanken i källaren.

– Till ett av barnen sa han att han verkligen inte trodde om hennes mamma att hon inte skulle komma på födelsedagen, säger Zenia Lidbergs mor till HD/NST.