21-åring dog i raset

Området avstängt av säkerhetsskäl

NYHETER

Det var en 21-årig man från Norrbottens län som omkom i gruvraset på lördagskvällen.

Hans anhöriga är underrättade.

Enligt uppgift hade 21-åringen bara arbetat i gruvan sedan i somras. När olyckan inträffade var han i färd med att köra gråberg från en lägre nivå upp till nivå 907. Han hade precis tömt sin last när raset skedde, uppger LKAB.

En kollega till mannen som också körde lastbil upptäckte olyckan när han kom till området och slog då larm.

Röjningsarbetet tog större delen av natten och var tvunget att genomföras med största försiktiget. Det fanns risk för nya ras. Vid fyra-tiden i morse konstaterades det befarades dödsfallet.

Nu kommer LKAB att undersöka olycksområdet och har spärrat av detta. I ett område på cirka 800 meter kring olycksplatsen är brytningen stoppad av säkerhetsskäl. Totalt är malmkroppen cirka fyra kilometer lång.

Sprängningarna som skulle ha ägt rum natten mot söndagen ställdes in på grund av olyckan. I övriga delar av gruvan fortsätter i dag produktionen som vanligt.

Anders Lindberg, informatör på LKAB, säger att gruvdriften i Kiruna är säker.

– Vi hade en dödsolycka 2006 och innan dess var det 1996. Varje olycka är ett misslyckande, men vi har varit förskonade och ligger under medel när det gäller olycksstatistik i svensk industri, säger Anders Lindberg till TT.