Dipskålen rena bakteriehärden

Forskare: Att dubbel-dippa är som att kyssa alla på festen

1 av 2 | Foto: Sony pictures
MUMS Läckergommen George Costanza dippar sitt chips både en och två gånger...
NYHETER

– Det där är ju som att stoppa hela munnen i skålen!

Rollfiguren George Costanza får duktigt med skäll efter han dubbel-dippat ett chips i ett avsnitt av den populära tv-showen ”Seinfeld”.

Och ny forskning visar att dipen blir rena bakteriesoppan av såna som George.

I avsnittet ”The Implant” är George på en likvaka tillsammans med sin flickvän Betsy. Under vakan råkar han i gräl med flickvännens bror Timmy som reagerar på att George ”dubbel-dippat” ett chips i en dipskål. Scenen urartar när George provokativt dippar ett chips, tar en tugga och dippar igen.

Så långt – fiktionens värld.

”Inte så långt från verkligheten”

Men avsnittet inspirerade faktiskt verklighetens forskare att ta reda på i fall det låg något i påståendet att dubbel-dippa är som att ”stoppa hela munnen i skålen”.

Resultatet av studierna beskrivs som häpnadsväckande.

– Påståendet är inte så långt från verkligheten faktiskt, säger Paul L Dawson, professor på universitetet i Clemson, till CNN.

10 000-tals bakterier

En studie som studenter på universitetet gjorde med frivilliga, vetechips och flera dip-prover visade att mellan tre till sex dubbel-dippar i en skål innebar att cirka 10 000 bakterier förflyttades från mun till skål. Och vidare till andra munnar.

– Jag blev mycket förvånad över resultatet, säger Dawson. Jag trodde att det skulle bli en minimal överföring, som knappt gick att upptäcka.

Studien gick inte in på vilka risker en sådan bakterieöverföring skulle kunna medföra. Men studenterna fick en hum om det i alla fall, säger Dawson.

– Jag skulle vilja uttrycka det som att dippa i en sådan här skål är som att kyssa alla på festen, säger professorn glatt.

Resultaten kommer att publiceras i tidskriften Food Safety inom ett halvår.