Skottlossning i Ndjamena

Rebeller omringade presidentpalatset

NYHETER

På söndagsmorgonen hördes skottlossning från automatvapen och kraftig eldgivning i Tchads huvudstad Njadamena, rapporterar AFP.

Där har rebellstyrkor och regeringsstyrkor utkämpat strider sedan i lördags då rebellerna intog stora delar av huvudstaden.

Frankrikes försvarsminister Herwe Morin uppgav på söndagen att han trodde Tchads stabschef hade dött under de pågående stridigheterna mellan rebellerna och regeringsstyrkorna i huvudstaden Ndjamena.

Tillfrågad av den franska radiostationen Europe1 om personen i fråga hade dött eller inte svarade Herve Morin: ”Enligt den information vi har så verkar det så, ja.”

Enligt militärkällor hade skottlossning också förekommit i samband med att arméhelikoptrar lyckats lyfta från en flygplats vid en militärbas.

Rebeller omringade på lördagen presidentpalatset i Tchads huvudstad Ndjamena. Samtidigt började Frankrike att evakuera sina medborgare och andra utlänningar från staden. I området finns minst en svensk familj.

Presidenten kvar i palatset

Efter en dag av intensiva strider på gatorna i Ndjamena förekom spekulationer om presidenten Idriss Débys förehavanden. Två av hans ministrar uppgav dock att han befann sig i palatset tillsammans med lojala soldater.

Libyens officiella nyhetsbyrå Jana rapporterade att en av rebelledarna, Mahmat Nouri, hade accepterat en vapenvila och förhandlingar med regeringen sedan Libyens ledare Muammar Gaddafi medlat.

Men en rebelltalesman, Henri Ordjo, sade att rebellerna helt enkelt avstod från att angripa palatset för att ge Déby en möjlighet att lämna byggnaden.

Inga EU-soldater nu

EU var på väg att skicka de första av totalt 3700 soldater till Tchad, för att skydda flyktingar från Darfur i Sudan som flytt dit. Men på lördagen meddelade unionen att ingen kommer att resa till Tchad just nu.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) skriver på sin blogg att behovet av EU-styrkan kan visa sig vara ännu större ”i ljuset av att det nu är uppenbart att Darfur-konflikten sprids”. Han tillägger dock att ”det är självklart att en viss paus är nödvändig för att fullt kunna utvärdera läget”.

Bildt skriver att EU:s politiska kommitté på svenskt initiativ ska träffas under söndagen ”för att diskutera situationen”.

”I ljuset av att det är uppenbart att attacken har sitt ursprung i Darfur kommer också såväl FN som Afrikanska Unionen att engageras i ansträngningarna att stabilisera situationen”, skriver Bildt.

Eldstrider i centrum

Rebellstyrkorna som varit på väg från sina baser i Sudan i flera dagar rullade på lördagsmorgonen in i Ndjamena i pickupper, utrustade med kanoner och automatvapen. De utkämpade eldstrider mot armén i stadens centrum, men tycks ganska lätt ha tagit kontroll över större delen av staden.

En kvinna och ett barn rapporteras ha dödats när en projektil träffade den saudiska ambassadörens residens. Det fanns ytterligare många döda kroppar på gatorna, varav några var brända, uppger en FN-tjänsteman enligt AFP.

Ögonvittnen uppgav att stadens största fängelse hade stormats och alla fångar släppts fria. Uppgifter fanns också om plundring på sina håll.

Frankrike, den forna kolonialmakten i Tchad, har börjat att evakuera franska medborgare och andra västlänningar som ville lämna landet. Det bor omkring 1500 fransmän i Tchad, de allra flesta i huvudstaden. Även USA och FN förberedde evakueringar.

Enligt Carl Bildt finns en svensk familj i området och han konstaterar att det kommer att finnas möjligheter till evakuering ”i den mån om detta befinns nödvändigt”.

TT