Svenska FN-soldater beskjutna

Foto: peter kjellerås
svenska soldater på plats. En svensk patrull utsattes på söndagen för beskjutning nära Mazar-I-Sharif i norra Afghanistan. Svenska soldater har tidigare dödats i överfall under uppdrag för Isaf, den internationella fredsstyrkan (arkivbild).
NYHETER

Minst två svenska soldater blev på söndagen beskjutna i norra i Afghanistan.

– Ingen är skadad eller dödad, säger ÖB Håkan Syrén i ett uttalande.

Svenskarna ingår i Isaf-styrkan, som arbetar under FN-mandat och som förlagts till området.

Överfallet skedde en halvmil väster om Mazar-i-Sharif strax före klockan 13 svensk tid på söndagen.

Svenskarna körde en fyrhjulsdriven bil av typen Mercedes Geländewagen med splitterskydd genom en by då de blev beskjutna.

– Ingen är skadad eller dödad, säger ÖB Håkan Syrén direkt från Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Svenskarna mår bra

Enligt Syrén har en person har gripits efter överfallet på svenskarna.

– Svensk personal var med vid förhöret med den afghan som greps av polisen. Han hade en pistol på sig när han greps. Han sade att han var oskyldig och hade vapnet för att skydda sig mot vargar, säger truppens befälhavare, översten Torbjörn Larsson till TT.

De två soldaterna mår Enligt Torbjörn Larsson mycket bra.

– De är nöjda med sig själva. De var under stark press men fungerade klockrent tillsammans, säger han efter ett längre samtal med soldaterna under natten till måndag.

Tog skydd i hus

Enligt Larsson, som är chef för den svenska Isaf-styrkan, besvarade svenskarna aldrig elden med skarpa skott utan med en rökhandgranat. Med hjälp av den kunde de ta skydd vid ett hus i närheten.

När deras bepansrade terrängfordon besköts träffade en av kulorna en kabel i motorn vilket gjorde att gaspedalen inte fungerade och bilen slogs ut.

Soldaterna tog skydd i diket och tog sig till huset men blev inte beskjutna mer.

Enligt Försvarsmakten var det en kriminell grupp som överföll svenskarna. Det har förekommit många väpnade rån i området och svenska Isaf-soldater har patrullerat tillsammans med afghansk polis.

Kan höra ihop med vapenfynd

– Men det är minst en bil som blivit beskjuten. I den satt två svenskar och ingen av dem skadades, men bilen blev förstörd, säger Philip Simon, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Enligt befälhavaren för svenska Isaf-styrkan kan det inte uteslutas att beskjutningen har ett samband med ett större fynd av granater och ammunition som den svenska styrkan gjorde alldeles i närheten av överfallsplatsen för en vecka sedan.

– Någon som ägde ammunitionen blev kanske lite sur, säger överste Torbjörn Larsson till TT.

Åtta afghanska poliser dödades parallellt med överfallet på svenskarna i sydöstra Afghanistan. De attackerades av talibaner vid en vägspärr i Kandahar.