Hivsmittade torterade i Egypten

NYHETER

Egyptisk polis har gripit och torterat flera hivsmittade, rapporterar människorättsorganisation Human Rights Watch (HRW) på sin hemsida.

Flera gripna har dömts för ”vanemässig sedeslöshet”. Minst åtta till riskerar fängelse om de åtalas. Flera av dem är hivsmittade.

Ett stort antal gripanden har skett sedan en homosexuell man erkänt för polisen att han smittats med viruset, som kan vålla den ännu obotliga immunbristsjukdomen aids. Andra har tagits av polisen för att de känner någon tidigare gripen.

Vid en räd mot en lägenhet, som hyrts av en misstänkt homosexuell, grep polisen fyra män. Andra har åkt fast när polisen hittat foton av dem hos tidigare gripna.

Upprörda

Både hälsovården och människorättsfolk har upprörts av polisens insatser, uppger HRW, som har sitt säte i New York. Organisation uppmanar de egyptiska myndigheterna att upphäva domarna.

”Dessa chockerande gripanden och domar förenar okunnighet med orättvisa”, säger Scott Long, chef för den avdelning hos HRW som arbetar för manliga och kvinnliga homosexuella.

”Egypten hotar inte bara sitt internationella rykte utan också sin egen befolkning om landet sköter hiv/aids-epidemin med fängelse i stället för med förebyggande åtgärder och vård”.

Fastlåsta

Den egyptiska moralpolisen hade gripit männen på gatan, misshandlat dem och utsatt dem för plågsamma hälsoundersökningar för att fastställa huruvida de är hiv-positiva och homosexuella.

Två män låstes fast vid ett skrivbord i flera dagar när de vägrade underteckna ett erkännande om att de är homosexuella. De blev senare tvångsundersökta på ett sätt som var ren tortyr, skriver HRW.

Sedan dess är de två männen fjättrade till sängs 23 timmar om dygnet på ett sjukhus i väntan på att åklagarmyndigheten ska besluta om eventuellt åtal.

”Polisen tycks tro att hiv inte kan behandlas och att det är en förbrytelse som bör bestraffas”, säger Long.

Morallagar

Egypten förbjuder inte uttryckligen i lag homosexualitet, men med hänvisning till landets morallagar kan ändå homosexuella straffas.

I tidigare domar har homosexuella fått upp till fem års fängelse. Detta sedan domstolar funnit dem skyldiga till ”religionsförakt” och ”sexuella handlingar som bryter mot islam”.

ARTIKELN HANDLAR OM