Flickan föll mot döden

Grannarna hörde bråk

1 av 3 | Foto: Foto: PATRICK PERSSON
VÄGRADE SLÄPPA SIN SYSTER Här grips flickans 19-årige bror och en annan anhörig för mord alternativt dråp. När räddningspersonalen kom fram satt brodern med hennes huvud i sin famn. ”Han vägrade släppa henne och fick föras bort med tvång”, säger ett vittne.
NYHETER

MALMÖ. Grannarna hörde ett våldsamt bråk.

Sedan föll flickan från balkongen – 16 meter ner i en källartrappa.

Två anhöriga till 16-åringen har anhållits, misstänkta för mord.

Strax efter klockan 20 i går kväll larmades polis och ambulans till en adress i Malmö. En 16-årig flicka hade fallit från fjärde våningen. Hon dog direkt. Flickans tre år äldre bror var en av de första som var framme hos offret.

Vägrade släppa

– Han satt med hennes huvud i sitt knä när räddningspersonalen kom fram, säger ett vittne.

– Han vägrade släppa henne och fick föras bort med tvång.

En stund senare greps en 19-årig anhörig och en annan äldre släkting. Båda männen är misstänkta för att ha orsakat flickans död och anhölls efter att ha förhörts under natten. Polisen misstänker att flickan blev knuffad.

Mamman svimmade

Flickans mamma svimmade när hon insåg vad som hänt och fick tas omhand av en polispatrull.

– Jag hörde en kraftig smäll och sedan någon som skrek fruktansvärt, säger Kjell Göransson som bor på nedersta våningen, precis där flickan slog i trappan.

– När jag tittade ut såg jag att det var killen som satt hos henne som skrek.

Polisen misstänkte snabbt att flickan mördats.

– Det handlar inte om ett naturligt dödsfall, säger Björn Thunberg, yttre polisbefäl. Teknikerna kunde direkt se att det varit bråk i lägenheten. Det finns inte heller något som tyder på att flickan tagit sitt eget liv.

Den 16-åriga flickan var skriven på adressen.

Men enligt grannarna bor även flera släktingar, bland andra en flicka i sexårsåldern, i lägenheten. På ytterdörren finns fem namn.

”Ständiga bråk”

– Där har varit ständiga bråk sedan ett år tillbaka, säger en granne.

Sent i natt knackade polisen dörr i hyreshuset samtidigt som teknikerna finkammade lägenheten efter spår.

FAKTA

3 flickor har fallit – polisen lade ner

STre flickor föll från balkonger. Tre föräldrar misstänktes. Tre gånger blev utredningen nerlagd.

Fyra tonårsflickor föll förra året från balkonger, under oklara omständigheter. Vid tre av dessa tillfällen var en eller båda föräldrarna misstänkta för att ha knuffat sina döttrar.

S Enligt flera poliser och experter som uttalat sig i Svenska Dagbladet handlar det ofta om familjer som lever efter traditioner där flickornas frihet begränsas.

Problemet för polisen är att reda ut om flickorna hoppat frivilligt, övertalats till att hoppa eller knuffats.

S För två veckor sedan skadades en flicka allvarligt när hon försökte fly via familjens balkong i Södertälje. En granne berättade då för Aftonbladet att flickan suttit inspärrad i lägenheten i flera dagar.

S Februari, 2007. En 16-årig flicka skadades svårt efter att ha fallit från en balkong i Nyköping. Flickans pappa delgavs misstanke om brott, men förundersökningen lades ned.

S Mars, 2007. En 16-årig flicka dog efter ett balkongfall i Karlstad. Polisen misstänkte mord men hittade ingen misstänkt.

S Juni, 2007. En 17-årig flicka skadades svårt i Mönsterås. Flickan sa senare att hon hoppat självmant och misstankarna om brott avskrevs.

S Oktober, 2007. En 14-årig flicka skadades allvarligt efter fall från en balkong i Eskilstuna. Föräldrarna anhölls för mordförsök, men släpptes eftersom brott inte kunde styrkas.

(Källor: TT, SvD.)

ARTIKELN HANDLAR OM