Två häktade för balkongdåd

Malmö: Misstänks ha knuffat 16-åring från balkong

NYHETER

Malmö tingsrätt beslutade i eftermiddags att häkta de två män som misstänks ha orsakat en 16-årig flickas död i söndags.

Flickan omkom efter ett fall från en balkong på fjärde våningen.

Foto: Krister Hansson
Två av den 16-åriga flickans släktingar häktades på onsdagen, misstänkta för mord eller dråp.

Den 19-årige mannen grät ljudligt i rättssalen i Malmö. I söndags förlorade han sin syster, nu häktades han och styvfadern för att ha orsakat hennes död. Det kan handla om ett hedersmord.

Greps direkt efteråt

Den 16-åriga flickan föll ned från en balkong på fjärde våningen i Malmö efter bråk i lägenheten. De båda släktingarna, hennes 38-årige styvfar och 19-årige storebror, greps direkt efteråt. På onsdagseftermiddagen häktades de, enligt tingsrätten på sannolika skäl misstänkta för mord alternativt dråp.

Kammaråklagare Ulrika Rogland ville inte säga mycket om vad misstankarna grundas på eller om det finns någon teknisk bevisning.

– Det finns flera vittnen, konstaterade hon, utan att vilja gå in på vad vittnena sett eller hört.

Tidigt gick dock polisen ut med uppgiften att grannar hört bråk och höga röster från lägenheten före fallet.

Hedersmotiv utreds

Häktningsförhandlingen mot först styvpappan, sedan brodern, inleddes med att båda genom sina advokater förnekade brott och bestred häktningsskäl. Efter långdraget meningsutbyte bakom stängda dörrar beslöt sedan rätten att häkta båda. Åtal ska vara väckt den 20 februari, men troligen begärs förlängning.

– Vi är i ett tidigt skede i utredningen, sade Rogland.

Hon medger att det finns misstankar om ett hedersrelaterat brott.

– Det är en av de saker vi får utreda.

Enligt Stefan Eurenius, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, finns det speciella svårigheter med att slå fast ett hedersmotiv.

– Ofta är det ju flera personer inom familjer med stark sammanhållning som i samråd planerar en gärning. Efteråt vill ingen prata, säger han.

Stundens ingivelse

Samtidigt slår Eurenius fast att det inte finns ett enda mönster för hedersbrott, de kan också vara frukten av stundens ingivelse. För en utredare gäller det att inte låsa sig.

– Man ska vara medveten om att hedersbrott förekommer, samtidigt som man måste vara öppen för att det kan vara något helt annat, säger han.

Någon statistik över hedersrelaterad brottslighet i Sverige finns inte. Stefan Eruenius ingår i en grupp som synar möjligheten att beräkna hur vanligt det kan vara.

– Men det vi ser är ju det som kommer till polisens kännedom. Dessförinnan finns hedersförtryck där man kontrollerar och bevakar personer, ofta unga flickor. Även om det inte är brottsligt kan det vara oerhört kränkande, säger han.

Peter Palmkvist/TT