"Jag kan bli så jävla arg på samhället"

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Jonas Karlsson spelar huvudrollen i Mäster Olof och Leif Andrée spelar Gert bokpräntare.
NYHETER

Nu spelas Strindbergs Mäster Olof på Stadsteatern. Leif Andrée gestaltar en lutheransk intrigant som eldar på Olaus Petri att frigöra kyrkan. Lust till förändring känner han även i verkliga livet.

- Jag vill få till en solidarisk, humanistisk, kärleksfull revolution.

Foto: Jonas Ekströmer
Namn: Leif Andrée. Ålder: 50. Bor: Söder. Familj: Fru och fyra barn. Gör: Skådespelare.

Vad handlar pjäsen om?

- Det är en väldigt bred pjäs med många bottnar, men i princip handlar den om gudatron i Sverige under 1500-talet och den kommande reformationen. Folket var trötta på att hosta upp en jävla massa pengar till påven och kyrkan.

Vem spelar du?

- Jag spelar Gert bokpräntare, en äkta lutheran. Jag vill frigöra kyrkan, men för att göra det så tar jag hjälp av Olaus Petri. Han är ung, vacker och en duktig talare som folket lyssnar på. Jag utnyttjar det och eldar på honom och driver honom till att till slut genomföra reformationen.

Vad har du själv för relation till Strindberg?

- Strindberg är helt fantastiskt. Han var så långt före sin tid och en suverän författare. Och sedan var han så jävla arg hela tiden! Jag kan känna igen det för jag kan också bli jävligt arg - på samhället, på all idioti, på allt tjafs med Teliaaktierna. Men Strindberg – han var fan arg hela tiden. Samtidigt som han hade en stort jävla bultande hjärta.

Känner du igen den ungdomliga glöd som Strindberg skriver om i Mäster Olof?

- Ja, för tusan! Jag är ju en gammal punkrockare som i princip startade punkvågen i Sundsvall -76. Jag var helt vild och väldigt politiskt intresserad. I 15-årsåldern debatterade jag en massa och höll hov i skolan och höll på. Jag kan fälla stora krokodiltårar idag när jag tänker tillbaka på det, världen låg verkligen framför ens fötter. Men samtidigt har jag fortfarande den glöden – jag är nyfiken på precis allt och har svårt att bara slå mig till ro.

Om du själv fick förändra något i samhället, vad skulle det vara?

- Jag skulle förändra vindarna som blåser just nu, dvs. inställningen ”satsa på dig själv”. Jag tycker att samhället ska vara som en familj, för ensam är inte stark. Man ska kämpa tillsammans för ett solidariskt samhälle och våga satsa på nästa generation. Jag vill få till en solidarisk, humanistisk, kärleksfull revolution.

Varför ska man komma och se pjäsen?

- Hahaha, ja herregud vad svarar man på det? Nej men pjäsen handlar om stora frågor och små frågor. Människans tro, livskraft, hur vi förändras. Sedan är det en väldigt vacker föreställning, och spännande. Dessutom är Jonas Karlsson fantastiskt i huvudrollen, han är som en stor jävla brinnande låga hela han.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

Leifs Stockholmstips

Leif är aktuell med:

Mäster Olof