Himmel eller helvete?

Foto: Marcus Ericsson
Niklas Ahlbom driver stans populäraste och samtidigt mest utskällda skybar och restaurang.
NYHETER

”Den magnifika utsikten störs tyvärr av personalens svåra attitydproblem.” Skybaren och restaurangen Och himlen därtill i Skrapan hade inte hunnit ha öppet många timmar innan de första negativa kommentarerna börjande komma från Allt om Stockholms besökare. De flesta visade sig handla om samma sak, och till slut var vi tvungna att mejla i väg en bunt frågor till Niklas Ahlbom, som driver Och himlen därtill.

”Många har uttryckt att det här stället har saknats i Stockholm i allmänhet och på Söder i synnerhet”, skriver Niklas Ahlbom. Och visst är det så – förväntningarna på Och himlen därtill var enorma när man öppnade den 14 december 2007. Gästtillströmningen de två första månaderna har också varit större än sommartid på Göteborg i Hammarby sjöstad, en av Niklas Ahlboms andra restauranger. Och, som Niklas Ahlbom påpekar – gästerna som tagit hissen upp i Skrapan för att antingen äta eller hänga i baren har öst superlativer över utsikten, och många gillar även stämningen och drinkarna i baren. Det enda som gjort Niklas Ahlbom besviken är när det varit dimma.

Besvikna har också de som nekats inträde av vakterna blivit. Majoriteten av kommentarerna skrivna på Allt om Stockholm handlar om kön utanför entrén på gatuplanet och den dresscode som vakterna försöker efterleva. När en vän i svart, proper jacka fick öppna upp den för att visa att han bar skjorta sedan blev insläppt som på nåder för att 20 sekunder senare se sig hämtad och utschasad av en ångerfull vakt innan han ens nått fram till hissen stod det klart att mycket av det som kommentarerna berättade om faktiskt hade hänt - se två exempel av många här till höger.

Niklas Ahlbom, hur ser du på incidenten med min vän, kommentarerna ovan och de andra kommentarerna på sajten?

- Det är absolut inte bra. Jag tycker att det är tråkigt om någon gäst känt sig illa behandlad. Det där har vi tagit till oss och vi för en intern diskussion om hur vi ska undvika sådana situationer i framtiden. Jag vill att våra gäster ska ha en bra och trevlig upplevelse när de besöker oss, det är självklart utgångspunkten i vår syn på att driva krog. Som sagt, det är trist.

Vilken är egentligen er dresscode? Är ALLA sneakers förbjudna? Måste man ha skjorta som kille? Hur ska tjejer klä sig för att vara säkra att passera vakterna?

- Det är en svår fråga. Vi vill ha en bra blandning av gäster som skapar den atmosfär vi eftersträvar, samtidigt som vi tagit beslutet att ha en dresscode. Jag kan ju också berätta att vi har en hel del gäster som uppskattar att vi har dresscode. Det finns, som alltid, olika synpunkter.

- Sen när det gäller de exakta detaljerna så är det upp till våra vakters enskilda omdöme. Proper klädsel med flexibilitet skulle man kunna definiera vår utgångspunkt som. Men jag håller med om att det inte är en enkel diskussion, och märker vi att det inte funkar så får vi lyfta frågan och resonera om hur vi ska arbeta i fortsättningen. Självklart lyssnar vi på våra gäster.

VARFÖR har ni en så uttalad dresscode? Vilka gäster vill ni ha på Och himlen därtill? Känns inte dresscode förlegat i Stockholm, det dyra streetwear-modet syns ju överallt på stans övriga fina restauranger och barer?

- Vi vill ha en öppen och bra blandning av gäster, och vi vill erbjuda en avslappnad atmosfär. Problemet är att det kommer en hel del folk som bara vill titta på utsikten. Det blir störande för de övriga gästerna. Vi vill ju inte vara en genomfartsled även om du naturligtvis gärna får titta in kort en stund och ta en drink. För att komma förbi det där har vi som en del i vårt arbete infört en dresscode. Det har naturligtvis aldrig varit meningen att någon ska känna sig utestängd, utan målet har varit att skapa den atmosfär vi eftersträvar. Vår ambition är att gästerna ska vara nöjda när de går härifrån, vi har bara haft öppet någon månad och strävar hela tiden efter att bli bättre. Om vi känner att vissa saker inte fungerar så får vi ändra på det. Men nu provar vi det här ett tag och hoppas att det landar bra så att gästerna känner sig nöjda. Det är, och har alltid varit min yttersta ambition som krögare.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

Två typiska kommentarer