Minister hyrde plan – för att gå på fest

NYHETER

En av den franska regeringens minde bemärkta ministrar har råkat i blåsväder sedan han lät hyra ett privatplan – så att han skulle hinna gå på chefens, president Nicolas Sarkozy, mingelparty.

Frankrikes ledande satirtidning Le Canard Enchainé vet att berätta att biträdande ministern för de utomeuropeiska territorierna, Christian Estrosi, nyligen flög till Washington för ett klimatmöte om korallrev. Normal tjänsteresa med reguljärt passagerarplan med andra ord.

Problemet var bara att Estrosi för allt i världen inte ville missa möjligheten att få ta en drink med Sarkozy – men partyt startade efter reguljärflygets avfärd.

Planet var det sista för kvällen till Washington och när inga ordinarie regeringsplan fanns att tillgå bad Estrosi sina medarbetare att boka ett privatplan. Det gjorde de också, till det facila priset av 138000 euro (drygt 1,3 miljoner kronor).

Skyller på medarbetare

Nu har Estrosi lämnat en halv ursäkt, men också skyllt på sina medarbetare.

– Hade jag vetat att det skulle kosta så mycket så skulle jag aldrig ha gått med på det.

Partyvärden Sarkozy lär inte vara road. Han har redan problem med fallande popularitetssiffror och en minister som spenderar skattebetalarnas pengar på privatflyg lär inte förbättra dem. En av de saker som fransmännen i gemen är oroade över är de ökade levnadskostnaderna.

ARTIKELN HANDLAR OM