"Vi var barnsliga förr i tiden"

Foto: David Wiberg
Varanteatern har tagit humorn ett steg närmare verkligheten med föreställningen Svenskt tenn.
NYHETER

Varanteatern har vuxit upp och lämnat det pubertala. I en ny föreställning ger sig gruppen i stället på den egna småborgerligheten.

– Vårt mål är att man ska skratta oavbrutet, säger David Wiberg.

Foto: Stefan Nilsson-Småland
David Wiberg som en av karaktärerna i Varan-tv, vars fans vill ha repriser.

Tio år efter succén i SVT är kultserien ”Varan-tv” långt ifrån glömd.

– Jag fick nyligen en inbjudan till en grupp på Facebook som krävde att Varan-tv skulle repriseras. Den hade 10 000 medlemmar. Det verkar som om den har blivit någon slags ungdomsritual för tonåringar, berättar David Wiberg från Varanteatern.

Driver med småborgerligheten

Nu återförenas David med delar av gruppen för att sätta upp föreställningen ”Svensk tenn” tillsammans med elever från Dramatiska institutet. Namnet driver med den välbärgade värld de själva tillhör.

– Svenskt tenn gör produkter som väldigt ofta återfinns i medelklasshem – hos våra kompisar, i våra föräldrahem och inte minst i våra egna hus. Det är ett sådant lökigt namn om man jämför med till exempel svenskt stål, säger han.

Inte lika skruvat

Föreställningen är uppbyggd runt ett antal män. Och flera karaktärer från tv-serien dyker upp även om de har blivit mer städade.

– Vi har utvecklat dem efterhand. Det är mycket mer levande porträtt nu. Humorn har tagit sig flera steg närmare verkligheten - det är inte lika skruvat, säger David Wiberg.

Kan du fortfarande stå för det ni gjorde i Varan-tv?

– Det var ganska barnsligt och tramsigt och ibland gjorde vi övertramp. Vissa grejor kan jag skämmas över. Särskilt när vi var för grova.

Martin Ekelund

Fakta/Svenskt tenn

(.se)

ARTIKELN HANDLAR OM