Storbranden har blossat upp igen

Swedbanks lokaler på Stora Essingen svårt brandskadade

NYHETER

Den kraftiga branden i Swedbanks lokaler på Stora Essingen i Stockholm blossade upp igen på torsdagsförmiddagen.

– De håller på och lyfter taket med kranar för att ta sig in, sade Jonas Orling, som jobbar alldeles intill, till aftonbladet.se vid tiotiden.

40 brandmän jobbade under torsdagen med att släcka elden.

Branden i Swedbanks IT-kontor bröt ut sent på onsdagskvällen och räddningstjänsten fick senare på natten kontroll över den.

Men på torsdagsmorgonen blossade branden upp igen.

– Jag kom hit vid sju och jag vill säga att det var lugnare då, sade Jonas Orling vid tiotiden på förmiddagen.

Enligt räddningstjänsten har branden har inte spritt sig. Men när man lyfter av plåttaket kommer luft in och då slår eldsdvågor upp.

Som mest arbetade 40 brandmän med släckningsarbetet och man beräknar att vara kvar och bekämpa branden i minst fem timmar till - troligen längre.

En våning i byggnaden rapporteras vara brandskadad och de andra vattenskadade. En kranbil har tagits dit för att taket på byggnaden ska kunna lyftas och de kvarvarande eldhärdarna släckas.

”Allt är inpyrt av röklukt”

– Jag ser fem brandbilar och brandmän på taket som håller på att slå sig in. Det ryker väldigt och jag ser att det flammar inne i huset, sade Jonas Orling, som jobbar i kvarteret bredvid den branddrabbade byggnaden.

– Det luktar fan, allt här är inpyrt av röklukt.

Orsaken till branden är oklar, enligt räddningstjänsten.

– Larmet kom vid 21.30. När vi kom fram var det en fullt utvecklad brand på fjärde våningen, säger Tomas Lundén vid brandförsvarets ledningscentralen i Stockholm.

Vid ettiden på natten uppmanade Stockholms brandförsvar boende på Stora Essingen att stänga fönster och dörrar. Kraftig rök spred sig i området men den var inte giftig eller farlig.

Kraftig värme

Som mest arbetade 55 brandmän med att släcka elden. Den kraftiga värmen gjorde att rökdykare inte kunde ta sig in i byggnaden – i stället fick släckningsarbetet skötas utifrån.

I huset ligger Swedbanks IT-avdelning. Men det är bankens finansavdelning som har eldhärjats men enligt Swedbanks säkerhetschef Bertil Elvén har inga kunder drabbats. Internetbanken fungerar utan problem.

– Det finns inget som tyder på att något dataintrång har skett innan branden bröt ut, säger han till TT.

När eldsvådan utbröt hade personalen gått hem och enligt Swedbank ska ingen anställd ha skadats. Räddningstjänsten bekräftar också att inga skadade personer har hittats.