Tusentals flyr vulkan

20 000 människor vaknade av vulkanutbrott

Vulkanen Tungurahua fick ett explosionsartat utbrott.
NYHETER

Vulkanen Tungurahua har fått ett explosionsartat utbrott och drivit minst 1450 människor på flykt från sina hem, uppger myndigheterna i Ecuador.

Tusentals är på flykt i Ecuador.

Utbrottet slungade glödröd lava, stenar och en milshög askpelare upp i luften på onsdagen.

– Det fortsätter nu att vräka ett eldhett flöde av gaser, aska och stenar nerför vulkanens västra sida, sade chefen för landets geologiska institut Hugo Yepes vid en presskonferens.

President Rafael Correa har utlyst katastrofläge i regionen runt Tungurahua.

Väckta av explosioner

Det drygt 5000 meter höga berget ligger 13,5 mil söder om huvudstaden Quito. En serie högljudda explosioner inledde dess utbrott i gryningen till onsdagen. 20 000 människor i städer och byar vaknade av dånet från sin hotfulla granne. Hittills har ingen kommit till skada. Bortsett från ett tjockt asktäcke som täckt hus och vägar i och runt staden Quero har vulkanen inte heller hittills vållat någon allvarlig materiell skada, så vitt myndigheterna känner till.

För säkerhets skull har 400 familjer evakuerats från sina hem. Härbärgen och katastrofcentra är också öppnade i staden Tungurahua, medan intilliggande Chimborazo- och Bolivarprovincerna försatts i beredskapsläge. Åtgärderna har vidtagit för säkerhets skull – om huruvida situationen hastigt förvärras, sade säkerhetsministern Gustavo Larrea.

– Vulkanen har nu gått in i ett noll-aktivitetsläge och det är ingen bra nyhet. Den kan innebära att en ännu större explosion kan inträffa vilken minut eller timme som helst.

Tusen familjer på flykt

Tungurahua är aktiv sedan januari. Hittills har 30-talet explosioner inträffat samtidigt som skalv och dån tvingat tusen familjer att flytta till säkrare platser.

Onsdagens utbrottet är jämförbart med det som dödade sex människor för ett och ett halvt år sedan. Flera samhälle täcktes då av aska från vulkanen och 6500 människor blev hemlösa.