Botox bakom dödsfall bland barn

Myndighet i USA varnar för skönhetsmedlet – som även används mot muskelryckningar

NYHETER

Botox har kopplats samman flera dödsfall bland barn i USA, säger en amerikanska myndighet som nu utfärdar en varning.

Barnen har avlidit i samband med behandling av muskelryckningar.

I slutet av januari uppmanade den amerikanska konsumentorganisationen Public Citizen myndigheten Food and Drug Administration att utfärda kraftiga varningar för Botoxsprutor och liknande injektioner.

På fredagen, två veckor senare, kom svaret på organisationens vädjan. Då gick Food and Drug Administration ut med en varning sedan man funnit samband mellan Botox och ett antal dödsfall bland barn. Enligt AP behandlades de avlidna barnen för muskelryckningar i benen. Varningen gäller Botox, som tillverkas av Allergan, såväl som konkurrenten Myobloc från Solstice Neuroscience. Båda medlen innehåller botulin som syftar till att blockera nervimpulser.

Kan sprida sig i kroppen

Botulin kan sprida sig till andra delar av kroppen och förlama eller försvaga muskler som används för att andas och svälja. Ämnet kan då leda till döden, uppger Food and Drug Administration, FDA.

Det är oklart hur många fall man funnit där barn dött efter behandling med Botox och Myobloc.

– Det rör sig inte om hundratals, snarare än handfull, säger Russell Katz, neurolog på FDA, till AP.

Undersöker fler fall

Myndigheten förklarade dock att man även tittar på fall där vuxna patienter insjuknat efter behandling med dessa medel. Symptom, som kan vara tecken på botulinförgiftning, är svårigheter att svälja, sluddrigt tal, muskelsvaghet och svårigheter att håll upp huvudet.

– Jag tycker att människor bör vara medvetna om att det finns en risk när man använder dessa medel. Man bör vara uppmärksam, säger Katz.

Botox, som även finns i Sverige, används mot ansiktsrynkor och nack- och skulderstelhet. USA har godkänt Myobloc bara för behandling av det senare problemet. I Sverige är det inte godkänt, uppger TT.

En representant för Solstice skriver i ett uttalande som AP tagit del av att dosen som ges till barn med muskelryckningar är betydligt större än mängden som används i sprutor mot rynkor.

ARTIKELN HANDLAR OM