”Polacken kan bo på toaletten och tjäna 40 kronor i timmen”

NYHETER

Minst 15 000 utländska byggarbetare jobbar i Sverige. Hälften tros vara offer för jobbtrafficking.

Första traffickingfallen upptäcktes för sju år sedan. I dag möter facket dagligen de som arbetar för slavlöner, bor på madrasser, jobbar skyddslöst och hotas av arbetsgivare.

– Vi värnar arbetsvillkoren för alla arbetare, även de från Polen. Men vissa verkar anse att ”polacken kan bo där på toaletten och tjäna 40 kronor i timmen”, säger Hans Tilly.

Många svenska företag utnyttjar sexmånadersregeln som innebär att man får jobba i ett EU-land ett halvår utan att skatta. Arbetsgivaren drar 25 procent av lönen men var dessa procent hamnar är oklart. Skattekontrollen görs i efterhand och ingen har koll på vilka som arbetar på ett bygge.

Hyr in arbetskraft

Andra hyr in arbetskraft från utländska bolag. Då gäller inga svenska regler. Vaxholmsdomen gjorde lönedumpning helt laglig. Sedan årsskiftet finns inget lägstapris på arbetskraft, lönenivån bestäms där arbetarna är anställda. I Polen, Slovenien eller Rumänien.

Byggnads har sett de utländska arbetarna öka kraftigt sedan nyår. För att stoppa social dumpning måste lagen ändras.

Regeringen för nu akutsamtal med byggindustri och fack. Byggindustrin vill ha minimilön i svensk lag, facket vill ha fler regler i kollektivavtalet.

Regeringen vill behålla den svenska modellen och utreder förslag för att stoppa trafficking. Bland annat med personalliggare på byggen och jourtelefon för utländska arbetare.

Svenska konsumenter måste också ta sitt ansvar.

– Får du en snickare för 200 kronor kan du vara säker på att det är jobbtrafficking, normaltaxa är runt 310, säger Hans Tilly.