3 naziaktiviteter om dagen i fjol

Sveriges tre största nazigrupper genomförde 1142 aktiviteter förra året

NYHETER

Sveriges tre största nazistgrupper genomförde 1142 aktiviteter förra året - i genomsnitt tre om dagen, enligt den antirasistiska tidskriften Expo.

De flitigaste nazisterna finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Expo har granskat Nationalsocialistisk front (NSF), Svenska motståndsrörelsen (SMR) och Info-14 och funnit att nazistiska aktiviteter förekom i 19 av landets 21 län under 2007. Bara Kronoberg och Jämtland var förskonade.

De flesta aktiviteterna, över 60 procent, handlade om propagandaspridning. Sedan följde organiserad vandalisering (30 procent), arrangerade möten och spelningar (4,5 procent) och offentliga manifestationer (3,5 procent).

Dråpförsök

Vid flera tillfällen urartade propagandaaktioner i våldsamheter. En person blev knivhuggen i Stockholm vilket ledde till att en medlem i SMR dömdes för försök till dråp, skriver Expo.

Nazistiska grupper kunde också kopplas till misshandel, gömda vapenförråd samt demonstrationer och attacker mot meningsmotståndare, oftast den autonoma vänstern, visar kartläggningen.

Grövre våld

Enligt Johan Olsson, analytiker på Säkerhetspolisens författningsskydd, har nazistiska aktiviteter inte ökat på senare år, men delvis ändrat karaktär. Våldet har blivit grövre med mer vapen inblandade.

– Det i sin tur har att göra med att det råder oenighet inom vit makt-miljön. Det har därmed funnits ett behov att höja sin profil, säger han till Expo.

De nazistiska grupperna hotar de medborgerliga fri- och rättigheterna men inte det demokratiska och parlamentariska systemet, bedömer Säpo.

Koncentrerade

NSF, den största gruppen, svarade för 68 procent av aktiviteterna, SMR för 24 procent och Info-14 8 procent, inklusive så kallade fria eller oberoende nationalister knutna till gruppen.

Närmare hälften av alla aktiviteter skedde i Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. De tre grupperna var aktiva i Stockholm och Västra Götaland. I Skåne dominerade NSF de nazistiska aktiviteterna.

FAKTA

Nazistiska aktiviteter länsvis

Län Antal aktiviteter 2007

Blekinge län 41

Dalarnas län 41

Gotlands län 1

Gävleborgs län 2

Hallands län 11

Jämtlands län 0

Jönköpings län 13

Kalmar län 76

Kronobergs län 0

Norrbottens län 16

Skåne län 136

Stockholms län 254

Södermanlands län 43

Uppsala län 39

Värmlands län 61

Västerbottens län 39

Västernorrlands län 5

Västra Götalands län 172

Örebro län 13

Östergötlands län 86

Källa: Expo, nummer 1 2008 (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM