Sumomord skakar Japan

Fyra sumoprofiler gripna – 17-årig brottare misshandlades till döds

Foto: Tomoaki Ito
GRIPEN. Tränaren Yamamoto misstänks ha beordrat dödsmisshandeln av en 17-årig sumobrottare. Tre sumostjärnor har gripits för misshandeln som slutade med pojkens död. Tränaren anklagas för att bland annat ha slagit pojken med en flaska.
NYHETER

Stjärnorna och deras mästare hämtades av polis och fördes bort i handbojor.

Synen har chockat Japan, landet där sumobrottarna är närmast nationalhjältar.

Offret är en 17-årig juniorbrottare som blev ihjälslagen – enligt polisen på order av en ledare.

NEKAR. Den 28 juni förra året försökte tränaren Yamamoto förklara varför en 17-årig junior på hans träningsläger hastigt dött. Nu har tränaren gripits.

Det var i torsdags som polisen grep fyra av de mest kända profilerna inom den spektakulära idrotten.

Masakazu Kimura, 24, Yuichiro Izuka, 25, Masanori Fujii, 22, och deras ledare och mästare Junichi Yamamoto, 57, även kallad Tokitsukaze – alla fördes bort i handbojor, omgivna av smattrande fotoblixtar och med jackor framför ansiktet i desperata försök att inte bli igenkända.

Försökte fly

Enligt polisen i staden Aichi har Yamamoto beordrat sina tre brottare att ge den unge juniorbrottaren Takashi Saito, 17, en omgång stryk för att pojken försökt att lämna hans stall och det närmast klosterlika livet på träningslägret, långt borta från familjen.

Det var i juni förra året som Saito fördes från träningslägret till sjukhus med ambulans. Men läkarna kunde inte rädda hans liv och pojken dog – enligt den första obduktionsrapporten av hjärtfel.

Det var när familjen fick se 17-åringens blåslagna kropp som de slog larm och vädjade till polisen att fallet skulle undersökas närmare.

Ny obduktion

En andra obduktion beordrades, nu vid universitetet i Niigata. Där avslöjas att Saito dog av organsvikt, chock, som följd av av massiv misshandel.

Ytterligare en obduktion gjordes av experter vid universitetet i Nagoya, som kom fram till samma sak.

Föräldrarna är övertygade om att pojken systematiskt misshandlats och mobbats på träningslägret innan han till slut dog.

– Han sa att han varit en bra pojke, jag behövde bara komma och hämta honom och ta honom därifrån. Jag borde ha förstått, sa Saitos förtvivlade pappa efter dödsfallet.

Enligt polisen gav de tre brottarna sig på Saito med käppar och ett slagträ i metall den 25 juni förra året.

Tränaren Yamamoto har erkänt att han slog 17-åringen med en flaska under middagen samma dag.

– Men detta var inget ovanligt. Hur kan ni tro att jag skulle göra något som kunde skada någon jag ser som mitt eget barn, sa Yamamoto då till japanska journalister.

Mer än tusen år

Det brutala dådet har skakat den aktade sporten på ett sätt som aldrig tidigare skett. Sumo som kampteknik har spårats till 700-talet och idag är sporten närmast helig i Japan.

Premiärministern har nu vädjat till nationen att granska sporten noga. Japanska sumoförbundet har lovat undersöka hur unga brottare blir behandlade i den mer än tusen år gamla och extremt traditionella sporten.

ARTIKELN HANDLAR OM