Regimen lovar val i Burma

Aftonbladets Jesper Bengtsson: Det är en parodi på demokrati

1 av 3
MUNKARNAS UPPROR. Det började i augusti förra året och slutade med blodiga kravaller under hösten. Det är forfarande oklart hur många människor som dog. Tusentals greps, andra flydde.
NYHETER

Beskedet kom i ett kort uttalande i den statliga radion och tv:n.

Allmänna val om två år och folkomröstning om en ny konstitution redan i maj, lovar juntan.

– Militären har redan sett till att de kommer att behålla makten. Konstitutionen är en parodi på demokrati, säger Aftonblades Jesper Bengtsson.

Han har läst hela konstitutionsförslaget, som i korthet bland annat garanterar militären minst 25 procent av platserna i parlamentet. Generalerna kommer också att få fortsatt makt över militären.

– Och det räcker för att de ska kunna se till att behålla makten. Det här utspelet är militärens sätt att legitimera sitt maktinnehav för resten av världen, säger Aftonbladets ledarskribent, författaren och Burma-experten Jesper Bengtsson.

Val 1990

– Konstitutionen är en parodi på demokrati. Folkomröstningen är till för att säga ja till militärens förslag och man kommer att se till att det blir ett ja.

Senast invånarna i Burma gick till allmänna val var 1990. Den gången vann nobelpristagaren Aun San Suu Kyi och hennes parti NLD med bred marginal – men militärjuntan vägrade lämna över makten.

Resultatet blev blodiga upplopp och tusentals döda då oroligheterna brutalt slogs ner med våld.

Det nya konstitutionsförslaget gör Suu Kyi omöjlig som presidentkandidat. Den som har möjlighet att "åtnjuta rättigheter och privilegier i ett annat land" är nämligen diskvalificerad och Suu Kyis avlidne man var brittisk medborgare.

Diskar Suu Kyi

– Det är inte säkert att hon skulle ställa upp i valet ändå. Hennes roll är mer att vara en symbolisk gestalt. Men att man diskar henne är en markering mot valet 1990 och en markering mot den enda person som egentligen kan ena oppositionsrörelsen, säger Jesper Bengtsson.

Det var ett ytterst kortfattat meddelande som gick ut i den militärkontrollerade radion och tv:n på lördagen.

– Tiden har nu kommit att ändra från militärt styre till demokratiskt civilt styre, sa en talesman för juntan.

Skeptiska

Reaktionen i Burma efter det korta uttalande i radio och tv var skepsism.

– Tillkännagivandet är vagt, ofullständigt och märkligt, säger Nyan Win, talesman för Suu Kyis parti NLD, till franska nyhetsbyrån AFP.

– Man utlyster val 2010 innan man ens vet utgången av folkomröstningen, säger Win och pekar på att juntan redan måste vara säker på att förslaget till ny konstitution kommer att godkännas.

Fängslade

Att lägga en folkomröstning så snart som i maj gör det också svårare för oppositionen att hinna organisera någon kampanj. Många ledare i demokratirörelsen är fängslade sedan länge, andra kastades i fängelse efter höstens stora demonstrationer i augusti och september.

Efter kravallerna som urartade med nya dödsoffer satte internationella samfundet med FN i spetsen ökat tryck på generalerna i Burma.

Militären har styrt Burma ända sedan 1962.

De senaste 18 åren har ledare inom demokratirörelsen systematiskt gripits och trakasserats, speciellt från Suu Kyis parti. Suu Kyi har själv suttit antingen fängslad eller i husarrest under 12 av de senaste 18 åren efter det senaste valet.