Ordningsvakter rånade banken

Foto: Ur polisens förundersökning
SLUTADE SNÖPLIGT  Rånarna slog till mot Swedbank vid Munkebäckstorget i Göteborg. Men när de flydde med pengarna kunde en av dem inte springa ifrån poliserna. I stället gav han upp och avslöjade namnet på sin kumpan, som kunde gripas dagen efter.
NYHETER

De båda ordningsvakterna maskerade och beväpnade sig.

Men bankrånet gick allt annat än smidigt.

– Det var en dum jävla grej, säger en av rånarna.

Rånarvapnet.

Det var den 22 november i fjol som Swedbank vid Munkebäckstorget i Göteborg rånades av två storvuxna män i rånarluvor.

Beväpnade med pistol och knogjärn och med skyddsvästar krävde de 42 000 kronor i en väska innan de flydde.

Men jakten slutade snabbt.

Kunde inte springa

En av rånarna, en 34-åring, hade ett trasigt knä som gjorde att han inte kunde springa ifrån polisen. Han slängde ifrån sig sin skarpladdade pistol och gav upp. I förhör uppgav han direkt namnet på sin kumpan som kunde gripas dygnet efter.

– Jag tror att han hade tänkt blåsa mig på pengarna. Han rusade iväg i en riktning som vi inte hade kommit överens om, säger 34-åringen i förhör.

De båda männen lärde känna varandra när de jobbade som ordningsvakter i Göteborg.

Den andre åtalade, en 28-åring, äger i dag bolag inom bevakningssektorn. Han har även läst juridik.

Den 34-årige rånaren förlorade dock sitt ordningsvaktstillstånd efter att ha dömts för misshandel av en gäst. Efter det samlade han på sig allt större skulder.

Enligt åtalet som väcktes i förrgår vid Göteborgs tingsrätt var det skälet till att han bestämde sig för att råna en bank tillsammans med 28-åringen.

”Faktiskt jättesnäll”

– Jag är faktiskt jättesnäll och har ingen kunskap alls angående vapen. Typ sikta och skjuta det kan jag ju, men inget om mantelrörelser och så, säger 34-åringen i förhör.

De båda männen möttes på McDonalds någon timme före rånet. Över varsin hamburgare planerade de hur de skulle gå till väga och på kundtoaletten provade de hur rånarluvorna satt.

28-åringen nekar till att ha något med rånet att göra.

– Han kanske blandar ihop mig med någon annan, säger mannen.