- Jag hade sex med offren

49-åring erkänner att han träffat kvinnorna

Foto: AP/scanpix
MÖRDADE I IPSWICH. Från vänster: Gemma Davis, 25. Sågs senast i Ipswich den 15 november. Hittades död den 2 december. Naken. Tania Nicol, 19. Såg senast i Ipswich den 30 oktober. Hittades död den 8 december. Naken. Anneli Alderton, 24. Sågs senast i Harwich den 3 december. HIttades död 10 december. Naken. Kvävdes till döds enligt polisen. Paula Clennell, 24.Sågs enast i Ipswich den 10 december. Tros ha hittats död igår. Annette Nichols, 29. Sågs senast i Ipswich den 7 december.
NYHETER

Sexmorden i Ipswich satte skräck i hela England.

Idag erkände den misstänkte seriemördaren att han haft sex med offren samma kväll de försvann.

– Det är en ren tillfällighet. Det är ren otur, sa 49-åringen i domstolen – sammanlagt 53 gånger.

Seriemördare. Steve Wright, 49.

Det var i början av december 2006 som man under några korta veckor hittade kropparna efter fem sexmördade kvinnor i Ipswich knappt tio mil nordväst om London.

Gemma Adams, 25, Anneli Alderton, 24, Paula Clennell, 24, Annette Nicholls, 29, Tania Nicol, 19 – alla hade försvunnit bara någon vecka innan de hittades strypta till döds.

Dumpades på landsbygden

Kropparna hade dumpats på landsbygden utanför Ipswich nakna, mördade och skändade.

Strax före jul 2006 greps den 49-årige truckföraren Steve Wright för morden. Han hade då pekats ut som både sexköpare och våldsam av kvinnor i området. Och han hade flyttat dit bara några månader tidigare.

I idag fredag tog fallet en ny vändning. Wright erkände för första gången att han att han haft sex med fyra av de fem offren samma kväll de försvann.

Köpte sex

Kvinnorna var prostituerade och han hade plockat upp dem på gatan för att köpa sex.

– Jag tänkte ha sex med Tania Nicol också. Det är möjligt att jag såg henne den 30 oktober när hon försvann. Men jag ångrade mig, sa han inför en fullsatt rättssal i Ipswich.

– Jag dödade dem inte. Det är en ren tillfällighet att jag träffade dem samma kväll som de försvann. Det är ren otur. Ett svar han för övrigt upprepade sammanlagt 53 gånger under den två timmar långa utfrågningen.

Åklagaren pressade Wright hårt på punkt efter punkt i detaljerna och beviskedjan och frågade efter varje gång:

– Är det en slump?

– Ja, svarade Wrigh enstavigt.

– Kvinnor du träffade och köpte sex av blev mördade i samma ordning du hade haft sex med dem. Är det också en slump?

– Ja, sa Wright kort.

Nyinflyttad

Steven Wright, som till vardags körde gaffeltruck innan han greps, har erkänt att han regelbundet plockade upp prostituerade i kvarteren runt sin bostad. Han flyttade till området den 1 oktober tillsammans med sin sambo Pam och har erkänt att han började plocka upp prostituerade bara tre veckor senare.

Polisen har hittat en rad bevis som binder honom vid kvinnorna, bland annat fibrer från en sovrumsmatta.

Polisjakten som följde på seriemorden är en av de mest omfattande i modern brittisk kriminalhistoria och seriemördaren höll hela Ipswich i skräck i veckor.

FAKTA

Ett av offren var gravid

ARTIKELN HANDLAR OM