Storbrand i London

Camden Market i lågor – tusentals lördagsfirare blev ögonvittnen

1 av 18 | Foto: GETTY IMAGES
NYHETER

En stor del av de berömda kvarteren vid Camden Market har totalförstörts.

Ett hundratal brandmän bekämpade elden i flera timmar innan man fick infernot under kontroll.

Butiker, pubar och bostäder i området har evakuerats men inga personskador hade rapporterats ännu vid midnatt.

Larmet om en storbrand i trevåningshusen vid norra sidan av trendiga Camden Canal Market i östra London kom strax efter 20.30 på lördagskvällen svensk tid.

Tusentals mäniskor fanns i området, många av de små butikerna var öppna och pubarna var fullpackade.

Kraftiga explosion

En kort stund senare kämpade ett 100-tal brandmän mot lågorna. Drygt 25 brandbilar syntes runt kvarteret och lågor slickade fasaderna genom fönstren och steg högt över hustaken medan stegbilar restes.

Först framåt klockan 23 började man få den våldsamma elden någorlunda under kontroll, men släckningsarbetet beräknades hålla på långt in på söndagen och öppna lågor syntes ännu vid midnatt.

Bland det som totalförstörts finns artisten Amy Winehouses favoritpub, anrika Hawley Arms.

– Det är vansinnigt hett. Lågorna är enorma. Man hörde kraftiga smällar tidigare, det verkar inte vara under kontroll alls, sa ett ögonvittne till brittiska Sky News strax efter klockan 21.

”Allt står i lågor”

Lawrence Wahlund befann sig på 13:e våningen i kvarteret intill.

– Jag ser hela området från fönstret. Jag somnade tidigare och vaknade av någon form av explosion utanför. En stund senare började det brinna, berättar Wahlund för Sky News.

– Det verkar som hela området vid marknaden brinner. Speciellt det nybyggda delen av området, allt står i lågor. Det är oerhört sorgligt att se.

Enorma rökmoln

Ännu strax före midnatt fanns inga uppgifter om att någon skadats. Men enligt en talesman för brandförsvaret befarar man att människor blivit kvar i fastigheter som eldhärjats och som rymmer ett stort antal butiker och kommersiella lokaler.

Först en timme tidigare kunde brandmännen ta sig så nära att man började montera automatsprutor rakt mot eldhärdens centrum.

– Just nu har vi över 100 brandmän här och ungefär 25 brandbilar och ett tiotal vattenjetsprutor. Vi jobbar mycket hårt med att försöka stoppa att elden sprider sig, säger Nick Comery, talesman för brandförsvaret i London.

– Just nu jobbar vi med att få upp en jetspruta riktad rakt mot centrum av eldhärden

Flera hundra år

Allt pekar på att elden började i de små stånden vid Canal Market. Den spreds snabbt till det gamla stallområdet, där butiker, klubbar och pubar tagit över kommersen. Många av husen är flera hundra år gamla, med gamla timmerstommar och vittnen beskrev hur delar av de gamla husen kollapsade in i enorma moln av gnistor och rök.

Stora avspärrningar

Tusentals åskådare och pubbesökare evakuerades snabbt när det stod klart att elden fortsatte att sprida sig okontrollerat och avspärrningarna sträckte sig ända bort till tunnelbanestationen Camden.

– Polisen har sagt att vi ska hålla oss borta från fönstren, säger Olly Skinner till Sky News.

Han bor ett par kvarter från branden.

– Det verkar som man evakuerat allt i närheten. Vi väntar på att även vi kanske måste lämna huset, just nu vet vi inte.

300.000 besökare varje helg

Camden Market är en av Londons allra populäraste turistattraktioner.

Området rymmer sex olika marknader och över 300.000 besökare samlas här varje veckoslut för att roa sig, shoppa, äta, gå på pubar, klubbar, barer och restauranger.

Oroliga butiksägare i området kallar branden en katastrof. Det finns hundratals små företag, butiker, pubar och kaféer i området och omfattningen av branden är förödande för många, även anställda står utan jobb.

Branden störde också allmänna kommunikationer. Tunnelbanans Silverline stängdes av tills vidare eftersom man befarade att hettan från elden skulle skada rälsen och orsaka urspårning.