Försökte mörda Östtimors president

Attackerades utanför sitt hus av flera män

Foto: AP
NYHETER

De beväpnade rebellerna slog till mot Östtimors president Jose Ramos-Horta och sköt honom i magen.

Samtidigt försökte andra män mörda premiärministern Xanana Gusmao.

– Det var samordnade attacker, sade biträdande premiärministern Jose Luis Guterres till tv-kanalen CNN.

De brutala attackerna ägde rum vid gryningen, lokal tid. Två bilar anlände till presidentbostaden, som ligger strax i utkanten av huvudstaden Dili. Plötsligt började rebellerna skjuta mot presidenten och hans vakter, som troligtvis var på väg att lämna bostaden.

– Ramos-Horta förefaller svårt skadad av skott i magen, sade ögonvittnet Januario Freitas, granne med den östtimoranska presidenten, efter attacken.

Samtidigt hade rebeller lagt sig i bakhåll för premiärministern Xanana Gusmao. Men han klarade sig oskadd ur mordförsöket och kunde ta sig till säkerheten på sin arbetsplats.

”Läget under kontroll”

Under natten till måndagen opererades Jose Ramos-Horta vid en australisk militärförläggning. Senare har australiska medier uppgett att hans tillstånd har stabiliserats. Enligt Reuters hålls Ramos-Horta nedsövd och ska så småningom flörflyttas till ett sjukhus i Australien.

På en presskonferens senare på måndagsnatten förklarade premiärministern Xanana Gusmao att läget i Östtimor är under kontroll.

– Fast staten angripits av en beväpnad grupp och presidenten sårats är läget stabilt. Det aktuella läget är normalt och under kontroll. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det var ett seriöst försök, regeringen och parlamentet måste träffas för att utreda vad som nu ska göras, sade Gusmao till medier på plats på måndagen.

Efter attacken skickar nu Australien fler trupper och poliser till Östtimor för att förstärka de säkerhetsstyrkor som redan finns i landet uppger AP.

Rebelledare dödades

Rebelledaren Alfredo Reinado sköts ihjäl vid attentatet. Minst en av presidentens vakter dödades och en soldat sårades, uppger AP.

Den nu dödade attentatsledaren Reinado ledde en soldatrevolt 2006 mot Östtimors regering och åtalades för mord under upproret. Striderna mellan upproriska soldater och regeringstrogna styrkor drev 150000 människor på flykt och tog 37 liv, skriver Reuters.

Besköt australiska styrkor

Utländska trupper gick då in i landet för att återställa ordningen.

Östtimor försöker återhämta sig ur det kaos Asiens yngsta land slungades in i när krigsmakten splittrades i olika fraktioner vid soldatupproret.

Reinadotrogna upproriska soldater besköt tidigare i februari australiska styrkor utanför huvudstaden Dili.

1996 tilldelades Jose Ramos-Horta Nobels fredspris. Sex år senare, 2002, fick landet sin självständighet.

FAKTA

Jose Ramos-Horta:

Källa: Nationalencyklopedin.