16-åring dömd för mordförberedelse

Blev osams med flickor – hämtade pappans gevär

NYHETER

16-åringen hämtade pappans gevär med kikarsikte.

Och förberedde sig för att döda.

I dag dömdes han av Varbergs tingsrätt för förberedelse till mord till ungdomsvård.

Efter att ha blivit osams med två flickor som gick i en annan skola beslöt sig 16-åringen. Han skulle mörda åtminstone en av dem.

Han låste upp pappans vapenskåp, tog ut ett gevär med kikarsikte, och försåg sig med ammunition. Han la geväret i ett gitarrfodral och gömde det i källaren tills det blev mörkt.

Bakhåll

Enligt planen skulle han sedan lägga sig i bakhåll i några buskar ungefär 200 meter från en av flickornas hus. Därifrån skulle han skjuta ihjäl åtminstone en av flickorna, enligt åklagarens beskrivning.

Under tiden berättade han via sms och telefonsamtal för en kompis och för sin dåvarande flickvän att han skulle ”döda några”.

Flickvännen kontaktade barn- och ungdomspsykiatrin, som i sin tur kontaktade polisen.

Upptäcktes av föräldrarna

Polisen kom hem till 16-åringen samma kväll. Han förnekade då att han förberedde sig för att döda någon av flickorna. Men efter att polisen gått upptäckte föräldrarna att geväret tagits ur vapenskåpet, och de kontaktade då polisen.

I dag dömdes 16-åringen av Varbergs tingsrätt för förberedelse till mord till ungdomsvård.

Rätten skriver att brottets straffvärde svarar mot fängelse i två år, men anser inte att synnerliga skäl för ett sådant straff föreligger, och dömer därför 16-åringen till ungdomsvård enligt en plan som redan finns.