Svårt att radera sitt Facebook-konto

Communityn sparar information från raderade konton

NYHETER

Är du med i Facebook men funderar på att radera ditt konto?

Då kan du få problem.

Även om du tar bort dina uppgifter sparar den populära communityn all information du lägger in om dig själv i sina servrar.

Communityn Facebook har snabbt blivit en populär mötesplats på internet. Nya medlemmar strömmar till sidan varje dag.

Men det finns också användare som vill radera sina konton. Att göra det kan dock vara svårt.

Många användare har upptäckt att det är nästintill omöjligt att helt ta bort sina uppgifter från communityn.

Anledningen är att Facebook sparar all information användarna lägger upp – även efter det att kontona raderas. Alltifrån uppgifter om mejladresser till kontokortsnummer finns därför tillgängligt på Facebooks servrar, utan att innehavarna vet om det.

– Det är som ”Hotel California”, du kan checka ut när du vill, men du kan aldrig lämna stället, säger Nipon Das som förgäves har försökt lämna communityn i två månader, till New York Times.

”Underlättar”

Oron över att Facebook ska sälja vidare informationen till reklam- och spammejlföretag sprider sig nu bland användarna.

Men enligt Facebook lagar man informationen för att underlätta för sina användare.

”Raderade konton innebär att vi sparar information om användarna så att de när som helst kan återaktivera sina konton”, skriver Amy Sezak, talesperson för Facebook i ett svar via mejl.

Facebook meddelar dock inte sina användare att den information användarna lägger upp sparas även om kontot raderas, skriver New York Times.

Varnar nya användare

Men Facebooks smusslande om sparad information har nu börjat uppmärksammas av flera användare.

En av dem är Magnus Wallin från Stockholm som på Facebook startat gruppen ”How to permanently delete your facebook account” (Hur du permanent blir av med ditt Facebook-konto).

På hans sida finns information om hur man går till väga om man helt vill radera sitt konto. Och det är flera steg som ska genomföras innan man kan vara säker på att alla uppgifter är borta från servrarna.

”Du behöver inte tro på konspirationsteorier för att tycka att det här är ganska skumt”, skriver Wallin på sin sida.

En annan före detta Facebook-användare som vill varna för svårigheterna att lämna commuityn är kanadensaren Steven Mansour, 28. På sin blogg beskriver Mansour hur han kämpade i över två veckor med att bli kvitt sitt konto på Facebook.

För Mansour krävdes det 2 504 steg innan han fick sitt konto raderat från Facebook.

FAKTA

Magnus Wallins tips för att radera ditt Facebook-konto

1. Radera allt som är relaterat till din profil. Du måste ta bort foton, vänner, meddelanden, applikationer etc. Allt ska bort.

2. Radera ditt konto på sidan.

3. Kontakta Facebooks personal och kräv att du vill bli av med ditt konto för alltid. Kom ihåg att uppge ditt användarnamn. Börja med att mejla adresserna [email protected] och [email protected] Du bör få ett svar inom en vecka.

4. När du väl fått ett svar som bekräftar att du är borttagen bör du prova att logga in igen. Får du inget meddelande om att du kan återaktivera ditt konto har du med största sannolikhet lyckats!