Polisen slog till mot mc-klubb

Två av Sveriges mest aktivt kriminella personer gripna

NYHETER

Två av Sveriges mest aktivt kriminella personer greps i ett tillslag mot en mc-klubb på tisdagen.

Männen misstänks för omfattande smuggling av finsk röd diesel.

– Vi genomförde en husrannsakan mot en mc-klubb som misstänks ha anknytning till Hells Angels, säger jouråklagare Aino Alhem till aftonbladet.se.

Sammanlagt greps åtta män i tillslaget mot mc-klubben i Norrbotten.

Enligt TT har två av männen anknytning till Hell Angels Eastside i Stockholm. De två ska också finnas med på polisens lista över landets hundra mest kriminellt aktiva personer, den så kallade Alcatrazlistan.

Målet med tillslaget var att stoppa illegal smuggling och försäljning av röd diesel från Finland. Den olagliga handeln omsätter miljonbelopp varje år.

Även om personerna på Alcatrazlistan inte bukar förknippas med dieselverksamhet är inte polisen förvånand över att de två männen figurerade i dessa kretsar.

– De ska livnära sig på någonting. Och hittar man ett sätt som inte drar uppmärksamheten till sig och inte har så högt straffvärde så är det en jättebra nisch för dem, säger Bertil Östgård, poliskommissarie, som ledde polisrazzian till TT.

Cirka 80 poliser deltog i razzian.

Samtidigt som de åtta männen greps i Sverige grep finsk polis två personer som misstänks för inblandning i dieselsmugglingen.

Den röda finska dieseln är lägre beskattad och därför eftertraktad som handelsvara i kriminella nätverk.

Enligt TT beräknas smugglingen av röd diesel till Sverige medföra att staten går miste om skatteintäkter för 131 till 157 miljoner kronor per år.

FAKTA

Alcatrazlistan

Den så kallade Alcatrazlistan har upprättats av Operativa rådet, polisens särskilda organisation mot grov och organiserad brottslighet.

Rådet som leds av rikskriminalchefen består av representanter för landets polismyndigheter: Säkerhetspolisen, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket.

Alcatraslistan är en förteckning över de hundra mest aktiva kriminella personerna i Sverige, vad gäller grov organiserad brottslighet och systemhotande brottslighet.

Namnen på listan är inte offentliga.

Källa: Polisen (TT)