Tio år för balkongmord

Foto: Bengt Kulén
NYHETER

En 21-årig man dömdes på onsdagen till tio års fängelse för mord. Han dömdes av Göteborgs tingsrätt för att i sin egen lägenhet i Rannebergen i Göteborg i slutet av september förra året ha mördat en 21-årig man efter en fest. Offret höggs ihjäl med ett 70-tal knivstick och slogs i huvudet med ett järnrör. Han hittades på balkongen.

Mannen har tidigare erkänt att han tagit livet av den andre mannen men ändrade sig under rättegången. 21-åringen menar att han kan varken erkänna eller förneka mordet eftersom han var kraftigt narkotikapåverkad vid festtillfället. I förhör har han dock berättat att den andra mannen inte lämnade lägenheten när festen var slut. Då blev gärningsmannen arg och hämtade sin kniv.

Efter knivhuggen knöt mördaren en plastpåse runt 21-åringens huvud och släpade ut honom på balkongen. Därefter gick gärningsmannen och lade sig för att sova.

Kroppen hittades två dagar senare sedan en granne larmat polisen.

Göteborgs tingsrätt anser att mordet präglats av grymhet och förnedrande inslag, omständigheter som talar för att 21-åringen skulle dömas till livstids fängelse. Tingsrätten tar dock hänsyn till att mordet framstår som en impulshandling, samt att gärningsmannen vid mordtillfället nyligen fyllt 21 år, och dömer honom till tio års fängelse.

TT