Vaccindemonstration i Paraguay

Foto: AP
Demonstrationerna hölls på flera håll runt om i landet under dagen. Bilden visar ungdomar som protesterar i Laurelty, i San Lorenzo.
NYHETER

Över 4 000 personer blockerade en motorväg utanför Paraguays huvudstad i dag.

De kräver att få bli vaccinerade mot gula febern.

Sjukdomen har nyligen dykt upp i landet för första gången sedan 1974.

Demonstrationen stoppade all trafik under flera timmar innan myndigheterna kunde se till att protesterna fick en fredfull upplösning. Inga personer har rapporterats skadade, skriver nyhetsbyrån AP.

Demonstranterna protesterade mot att regeringen inte har sett till att landet har tillräckligt många doser av vaccinet. De krävde samtidigt att en nationell vaccinationskampanj omedelbart sätts igång.

Det var i förra veckan som sjukvårdsrepresentanter kunde konstatera att fem fall av gula febern. Hittills har inga dödsfall konstaterats men utbrottet har ändå skapat långa köer till landets sjukhus av människor som alla kräver att få bli vaccinerade.

I dagsläget har Paraguay enbart 100 000 vaccindoser i lager. Grannlandet Brasilien har lovat att skicka 50 000 doser och även Peru kommer att bidra med vaccin.

De insatserna kommer dock inte att räcka långt eftersom Paraguay har över sex miljoner invånare, menar kritikerna

Myndigheterna har inte gett några svar på kraven på stora nationella vaccinationsprogram utan hävdar än så länge att de tänker koncentrera insatserna kring staden San Pedro som ligger 40 mil från gränsen till Brasilien, uppger AP.

FAKTA

/Gula febern

Gula febern är en akut epidemisk virussjukdom som ofta sprids via myggor.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att ungefär 30 000 människor om året dör i sjukdomen.

Sjukdomen är numera utrotad på många håll i världen men finns fortfarande i Afrika, Syd- och Centralamerika.