Födde dottern ute på isen

Stina och Per-Arne hann inte till sjukhuset

NYHETER

Värkarna kom. Först svagt, men sedan starkare.

Förloppet gick så snabbt att de inte hann till sjukhuset för att föda.

– Jag skrek till Per-Arne att stanna bilen för nu är barnet på väg, berättar Stina Andersson för Länstidningen i Östersund.

Stina Andersson och Per–Arne Ottosson från Kläppe utanför Hallen väntade sitt andra barn.

Natten mot onsdagen var paret på väg till sjukhuset i Östersund, eftersom Stina tidigare på kvällen hade känt av värkar. Värkar som sedan blev allt starkare.

Paret packade klart sin väska och klädde på dottern Julia som skulle bo hos farfar under tiden.

Stina låg i baksätet i bilen när färden började och kände tidigt att de förmodligen inte skulle hinna fram i tid.

– Vi ringde förlossningen som var med oss i telefonen hela tiden och de kallade även på en ambulans som skulle möta oss på vägen, berättar hon för Länstidningen i Östersund.

”Stanna bilen”

Sedan gick det fort.

– Jag skrek till Per-Arne att stanna bilen för nu är barnet på väg. Då var vi mitt ute på isvägen mellan Vällviken och Sunne.

Han stannade bilen och skyndade sig att hjälpa Stina i baksätet. Ute var det mellan 15 och 20 grader kallt.

När Per–Arne såg att huvudet på deras baby redan hade trängt ut och tog han tag i det för att hjälpa till. Via mobiltelefonen fick han instruktioner av en barnmorska. När flickan hade kommit ut lade han babyn på Stinas mage.

– Men vi hade ingen filt i bilen så jag fick lägga min jacka över henne.

Isigt namn

Sedan körde de vidare mot Sunne och ambulansen som stod och väntade på andra sidan eftersom den inte får köra på isvägar. När ambulanspersonalen såg att babyn och mamman mådde bra, kunde familjen direkt fortsätta sin resa till Östersunds sjukhus.

Det nyfödda barnet är en flicka som är 50 centimeter lång och väger 3 080 gram. De stolta föräldrarna håller som bäst på att klura ut ett passande namn. Enligt Länstidningen får det gärna vara något med is…