”Det verkar väldigt otroligt”

Svensk professor skeptisk till ”Alzheimer-hjälmen”

Foto: All over Press
Dr Abdel Ennaceur från universitetet i Sunderland och Dr Paul Chazot från universitetet i Durham tillsammans med Dr Gordon Dougal har tagit fram prototypen av alzheimerhjälmen.
NYHETER

Hjälmen påstås kunna hjälpa patienter med Alzheimers sjukdom.

Bengt Winblad, Alzheimer-expert och professor i geriatrik vid Huddinge sjukhus, är skeptisk.

– Det verkat väldigt otroligt att det här ska fungera, säger han.

Alzheimer-hjälmen, som i en artikel på BBC:s hemsida omskrivs som ett nytt hopp för patienter med sjukdomen, skickar ut infraröd strålning som ska stimulera celltillväxten i hjärnan.

Hjälmen ska bäras tio minuter om dagen och bada hjärnan i infraröd strålning, enligt artikeln.

Tester på möss

Åtta av nio personer med demenssjukdom som behandlades med infraröd strålning uppvisade viss förbättring, säger doktor Gordon Dougal, direktör vid forskningsföretaget Virulite, till BBC.

Behandlingen med infraröd strålning användes först för att behandla munsår, men tester på möss visade på ökad inlärningsförmåga, skriver BBC. I sommar ska behandlingen testas på människor.

”Mycket tveksamt”

Bengt Winblad är skeptisk.

– Det finns inga studier publicerade om att det här ska öka inlärningsförmågan, inte heller på möss, säger han till Aftonbladet.se.

– Det är mycket tveksamt om det har effekt genom skallbenet och in i hjärnan. Man ska nog vara kritisk till att de går ut med det här. Man har inga som helst belägg för det, säger Bengt Winblad.