”Han har följt efter offren och kastat dem på marken”

NYHETER

En 24-årig serievåldtäktsman som härjat söder om Stockholm har avslöjats av polisen.

Mannen sitter häktad och är bunden till tre överfallsvåldtäkter och ett par försök till våldtäkt.

Mannen har suttit häktad i ett par veckor för en överfallsvåldtäkt i Flemingsbergs centrum i januari. Under den tiden har polis och åklagare fått DNA-träffar från sperma på ytterligare två fullbordade våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

På fredagen begär kammaråklagare Nils Lundberg mannen häktad vid Södertörns tingsrätt även för de senare brotten.

– Han har haft samma modus – tillvägagångssätt – vid samtliga tillfällen. Överfallsvåldtäkterna har skett utomhus mitt i natten. Han har följt efter sina offer, slängt dem på marken och hållit en hand över munnen på dem. Vid något tillfälle har det förekommit en kniv, vid ett annat tog han struptag, säger Lundberg till TT.

Vittne med stolsben

Den första fullbordade våldtäkten i serien skedde i Vårby gård i mitten av oktober. Mannen följde efter en 24-årig kvinna och överföll henne.

I början av november slog han till igen på samma plats mot en 18-årig flicka som var på väg hem från krogen.

En annan 18-årig flicka blev överfallen av mannen i Bredäng i slutet av november. Han hade följt efter henne från nattbussen. Våldtäkten avbröts av ett vittne beväpnat med ett stolsben som jagade mannen på flykten.

Tittade konstigt

I början av december utsattes en 19-årig flicka i Täby för att våldtäktsförsök, det enda hittills kända brottet norr om Stockholm. Hon har kunnat peka ut gärningsmannen. Det är enda fall där det inte finns någon DNA-bevisning.

Den 24 januari satt mannen bakom en kvinna i 20-årsåldern och hennes väninna på nattbussen mot Huddinge. Väninnan reagerade över att mannen tittade ”konstigt” på dem och kvinnorna, som bodde åt olika håll, kom överens om att ringa varandra när de kom hem. När väninnan ringde sin kompis fick hon veta att hon blivit våldtagen i Flemingsbergs centrum och polis larmades.

Kamera på nattbuss

Eftersom det fanns en kamera på nattbussen kunde mannen identifieras och gripas. Han var då anhållen i sin frånvaro efter att ha blivit utpekad av offret i Täby.

Åklagaren är nöjd med att mannen äntligen kunnat gripas och är optimistisk om möjligheten att få honom fälld.

– Vi har ju ovanligt bra bevisning i form av DNA-träffarna. Vi fortsätter att titta på andra öppna fall av våldtäkt för att se om han kan bindas till ytterligare brott, säger Lundberg.

Mannen nekar till brott.

Ewa Tures/TT