– Ingen pratade med mig

Stina förbannad när SVT stoppade Tito

1 av 2 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
VILL HA DEBATT ” Jag hade ju inte tänkt göra ett obalanserat program”, säger Stina Dabrowski syrligt efter SVT:s besked som kom strax före sändningen.
NYHETER

GÖTEBORG. Stina Dabrowski ligger i öppen konflikt med SVT:s ledning.

Bara timmar före sändning stoppades våldtäktsdömde Tito Beltran från att medverka i Debatt.

– Ingen diskuterade beslutet med mig, säger hon.

Efter sändningen av Debatt är Stina Dabrowski märkbart förbannad – efter att ha drabbats av censur för första gången i sin karriär.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon och ler trött.

Men hon uttrycker sig diplomatiskt om chockbeskedet från SVT – som kom bara tre timmar innan direktsändningen började.

– Jag måste nog smälta det här, det kom väldigt hastigt och det var bara att acceptera situationen, säger Stina Dabrowski.

Risk för obalans

Tito Beltran stoppades eftersom SVT befarade att våldtäktsdebatten inte skulle bli balanserad och opartisk med honom i studion.

– Det var ansvarig utgivares åsikt. Jag hade ju inte tänkt göra ett obalanserat program, säger Stina Dabrowski syrligt.

Ett våldtäktsoffers mamma skulle varit med på telefon för balansens skull.

– Vi har lagt oändligt mycket tid på att försöka få våldtäktsoffer att ställa upp, men av naturliga skäl vill de inte. Då är frågan – ska man då inte diskutera det här ämnet? Eller ska man låta våldtäktsmän eller eventuellt våldtäktsmän, som anser sig oskyldiga, tala och låta andra balansera upp det?, säger Stina Dabrowski.

”Det var inte kul”

Även ett annat inslag togs bort: en inspelad intervju med en av de så kallade Stureplansprofilerna som är dömd för våldtäkt.

Ansvarige utgivaren Mette Friberg menar att beslutet att stryka inslagen togs gemensamt.

– Nej, ingen har diskuterat med mig, säger Stina Dabrowski.

Hur kändes det att berätta för tittarna att inslagen utgått?

– Det var inte kul, det var det inte.

Stina Dabrowski har kontrakt med SVT fram till sommaren.

Om de ber dig fortsätta?

– Det tar jag inte ställning till nu.

”Jag hade massor att säga”

Enligt Stina Dabrowski diskuterades inslagen väldigt noga inom redaktionen före sändning.

– Jag tycker att debattprogram ska innehålla saker som man debatterar. De här hade garanterat varit nånting man ville debattera.

Tito Beltran såg tv-programmet från en soffa i tv-huset, upprörd över att hans medverkan stoppats. Hans fru Jenny deltog i programmet och förde hans talan.

– Det handlar om mig – och jag får inte vara med och försvara mig. Det är min fru och advokaten på min sida, två personer mot alla i studion. Jag hade massor att säga.

I dag ska Tito och Jenny Beltran träffa advokat och diskutera rättsliga åtgärder mot SVT. De menar att programmet marknadsförts med hans namn och att löftet om medverkan ska betraktas som ett avtal.

FAKTA

Hon väste ”Jag ska döda dig” – i direktsändning

2005. Stina och hennes assistent tvingas fly från studion i en taxi efter en intervju med Arnold Schwarzenegger. Han blir rasande när Stina ställer frågor som de inte kommit överens om i förväg. Presschefen försöker slita bandet ur Stinas kamera.

2002. Stina och journalisten Erik Fichtelius intervjuar partiledarna inför valet 2002. Efter en debatt blir de osams. Stina nyper Fichtelius i armen och väser ”Jag ska döda dig!” i direktsändning.

2007. I SVT:s kulisser hamnar Stina och artisten Laleh i bråk efter en intervju. Några av Stinas medarbetare kallar intervjun för en katastrof. De försöker sedan stoppa inslaget, men Stina slåss för att det ändå ska sändas.

2007. Börje Ahlstedt kräver att hans medverkan i programmet ”Stina” ska klippas bort, eftersom han anser att redaktionen behandlade honom dåligt. SVT sänder inslaget ändå.

2008. Stina leder tv-programmet ”Debatt”. Snacket efter säsongsstarten handlar mest om hennes programledarinsatser. Hon får kritik för att hon ger Annette Kullenberg för stor plats.

Lena Olsson