Svenska utsatt för allvarliga hot

23-åringen har ändå fortsatt samarbeta med myndigheterna

NYHETER

Den 23-årig jetsetsvenska i Australien som erkänt att hon försökt att anlita en torped för att utföra ett mord på vittnen i en narkotikahärva har utsatts för allvarliga hot under tiden i häktet.

Foto: Daniel Dasey

Enligt nyhetsbyrån AAP har 23-åringen trots hoten gått med på att fortsätta att samarbeta med myndigheterna. Exakt vad hoten bestått av kom inte fram under fredagen när svenskan och andra hördes inför New South Wales högsta domstol i Sydney. Men avsikten ska ha varit att skrämma henne till tystnad, sade en polis.

Svenskan riskerar att dömas till fängelse i 10–25 år. Men sannolikt blir straffet kortare eftersom domaren slagit fast att hon inte var hjärnan bakom planen att anlita torpeden utan bara ”utföraren”. I slutet av februari väntas påföljden meddelas.

Mager och sammanbiten

I domstolen på fredagen var hon lågmäld och ångerfull.

– Jag ångrar det jag har gjort fullständigt och jag vill säga förlåt till alla som har lidit för det jag gjort. Men mest av allt önskar jag att jag skulle kunna vrida tillbaka klockan, säger 23-åringen enligt Aftonbladets utsända Cecilia Lindgren.

– Svenskan var helt klädd i svart. Hon var extremt mager och verkade sammanbiten och väldigt allvarligt. Det framgick att hon på grund av hoten sitter isolerad hela tiden och det kan ha tärt på henne, säger Cecilia Lindgren till aftonbladet.se.

Ångerfull

Svenskan greps i maj sedan hon försökt att anlita en torped som i själva verket var en polisman under täckmantel. Enligt misstankarna skulle torpeden mörda två män som var huvudvittnen i en narkotikarättegång mot kvinnans pojkvän.

I ett samtal med polisen ska 23-åringen ha sagt att hon ville att de två vittnena skulle hamna på en kyrkogård snarare än på ett sjukhus.