Renat vatten nya bubblaren

Foto: Erika Stenlund
På Bistro Süd vid Mariatorget har Fresh-vatten funnits i två år. Ägaren Birgitta Myrhed tycker att det både är gott och ekologiskt.
NYHETER

Kranvatten blir finvatten. Tack vare rening skippar krogarna flaskvattnet.

– Det är miljövänligt och ger en förhöjd smakupplevelse, säger Robert Hahmann.

Foto: Emil Malmborg

Miljötänkande sipprar sakta men säkert in på stadens krogar. Vatten på flaska är den senaste produkten som fått ställa sig i skamvrån. Men krogar med ambitioner behöver inte avstå exklusivt vatten - i alla fall om man ska tro Robert Hahmann, som står bakom vattenreningssytemet Fresh vatten.

— Det handlar om miljön men också om ett godare vatten, som låter vin komma till sin rätt och framhäver matens smak, säger han.

Med systemet, där vattnet produceras direkt på restaurangen och tappas i en speciell tappstation som ser ut som en öltapp, så filtreras föroreningar bort. Vattnet tempereras till 4-5 grader och så tillsätts kolsyra om man vill.

Behöver verkligen vattnet i Sverige renas?

— Vi har bra kommunalt vatten med nyttiga salter och mineraler. Men under transporten från reningsverken tillkommer smuts och andra partiklar och de renar vi på ett mekaniskt sätt, utan tillsatser.

Fresh vatten finns idag på ett 70-tal krogar i Sverige. Nu satsar Robert Hahmann stort på Frankrike och USA, där reningssystemet redan har hittat in till flera stjärnkrogar.

Miranda Sigander

Här kan du testa renat vatten på krogen:

(.se)