Man öppnade eld på universitet i USA

1 av 3 | Foto: JIM KILLAM/NORTHERN STAR
Ett av offren förs till ett räddningsfordon. Bilden är tagen av skolans tidning Northern Star.
NYHETER

En man öppnade eld på Northern Illinois university utanför Chicago i USA på torsdagen.

Fem personer sköts till döds medan 16 personer är skadade.

Gärningsmannen tog sitt eget liv efter skottdramat.

Händelsen inträffade 15.50 lokal tid (22.50 svensk tid) och universitet, som ligger ungefär tio mil utanför Chicago, gick snabbt ut och uppmanade alla elever att sätta sig i säkerhet.

Själva skottdramat ägde rum i en stor föreläsningssal under en lektion i geografi. Med bara fem minuter kvar av lektionen såg studenterna hur en man kom fram bakom ett draperi, bakom den föreläsande professorns rygg.

Enligt ett ögonvittne som intervjuats av en lokal nyhetsbyrå var gärningsmannen helt klädd i svart och såg ut som en student. Ett annat vittne beskrev honom som "en lång, small vit kille". Han ska ha varit beväpnad med två vapen: en pistol och ett hagelgevär.

– Jag såg honom hålla geväret och det var enormt. Jag trodde inte det var riktigt och så insåg jag att han verkligen sköt mot folk och jag kastade mig ner. Jag såg mängder av blod. Jag har blod över hela mig, sa vittnet Sheila till radiostationen WBBM.

Laddade om och fortsatte skjuta

När mannen kom in i rummet vände han sig mot studenterna och började skjuta. När det första magasinet var slut laddade han om och fortsatte skjuta. Det hela ska ha varit över på 15 sekunder.

Omkring 150-200 studenter befann sig i föreläsningssalen och många kastade sig bakom bänkar för att söka skydd, enligt ögonvittnet.

Efter att ha avlossat sina skott vände mannen sedan vapnet mot sig själv och sköt sig själv framför de skräckslagna studenterna. Enligt tidiga uppgifter satt gärningsmannen häktad, men polisen bekräftade sedan att han hade begått självmord.

Fem döda, 16 skadade

De skadade har först till det lokala Kishwaukee-sjukhuset. Enligt Chicago Tribune har fem personer förutom gärningsmannen dött, medan 16 personer är förda till sjukhus. Fyra av dem är allvarligt skadade: två av dem har huvudskador, medan en är skadad i bröstet.

Den akuta faran på campus uppgavs vara över någon timme efter skottdramat, enligt campuspolisen. Flera krislinjer hade då öppnats där oroliga föräldrar och andra anhöriga kunde ringa.

Alla lektioner ställdes in och samtliga studenter uppmanades ringa sina anhöriga. Skolskjutningar är inte ovanliga i USA, tragedin i kväll var den fjärde skolskjutningen bara denna vecka.

Några teorier om kvällens skolskjutningar har hittills inte presenterats. Enligt Sky News ska någon form av hot mot skolan ha hittats nedklottrade tidigare i veckan, men de bedöms inte ha någon koppling till kvällens händelse.

Från Northern Illinois university kommer nu uppgifter att man tror att mannen var student, men på något annat universitet.